Amit érdemes tudni a 2019-es európai választásokról 

 
 

Megosztás itt: 

Szavazni fogok! 

2019. május 23–26. között tartják az európai választásokat, ahol a szavazatával mindenki véleményt nyilváníthat arról, milyen legyen az új Parlament. Összefoglaltuk mit érdemes tudni róla.

Az európai választásokon minden felnőtt uniós polgár dönthet arról, hogy ki képviselje az érdekeit a 751 főből álló Európai Parlamentben 2024-ig.

A főbb tudnivalók

Bár vannak közös szabályok a szavazás menetére vonatkozóan, egyes lehetőségek – például a postai úton vagy külföldről történő szavazás – országonként eltérőek lehetnek.

Magyarország esetében a konkrét részletekről a Nemzeti Választási Iroda tájékoztat mindenkit. Ha ön egy másik uniós országban él, szavazhat külföldről is, erről az adott nagykövetségen tud tájékozódni.

Ezen a honlapon találja meg az összes hasznos információt arról, hogyan szavazhat, mikor van a regisztráció határideje, melyek a legújabb fejlemények, hírek és majd itt tekintheti meg az európai választások eredményeit is.

A választási szabályokról Európai-szintű áttekintést ad infografikánk (angol nyelven).

Az európai választásokkal kapcsolatos legfrissebb híreket pedig a folyamatosan frissülő híroldalunkon követhetik figyelemmel.

Mi a tét?

Az európai választásokon leadott szavazatával befolyásolja, hogy merre haladjon Európa a következő években, és hogy milyen lépéseket tesz az Unió például a munkahelyekkel, a vállalkozásokkal, a biztonsággal, a migrációval és az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekben. Az EP-képviselők nemcsak a jogszabályalkotásban vesznek részt, de felügyelik a többi uniós intézmény munkáját is.

A választások eredménye és az új Parlament döntései közvetlen hatással vannak az életére. Az Európának köszönhetjük honlapon összegyűjtöttük, hogy milyen fejlesztésekhez járult hozzá az EU az egyes régiókban, így Magyarország különböző településein is, illetve hogy mit tesz az EU az egészségünk, vagy éppen a biztonságunk érdekében.

Ha kíváncsi arra, hogyan szándékoznak szavazni a magyarok a májusi európai választásokon, kövesse figyelemmel a rendszeresen frissülő eredményeket a következő Parlament mandátumainak előrejelzéséről.

A választás éjszakáján pedig érdemes figyelni a választási eredmények honlapját, ahol a folyamatosan frissülő eredmények és az új Parlament összetételének alakulása mellett rengeteg adatot találhatnak a korábbi választásokról.

Tegyen ön is azért, hogy minél többen elmenjenek szavazni!

A brexitről szóló népszavazás rávilágított, hogy az EU nem egy visszafordíthatatlan projekt. Habár legtöbbünk természetesnek veszi a demokráciát, úgy tűnik, elvi és gyakorlati értelemben is egyre inkább veszélyben van.

Ezért a 2019-es európai választások tájékoztató kampánya, más mint az eddigi kampányok. Egy támogatói közösség építésébe kezdtünk, és szeretnénk, ha közösen dolgoznánk azért, hogy minél többen részt vegyenek az európai választásokon. Iratkozzon fel a Szavazni fogok kampány hírlevelére, és tudjon meg többet a kampányról!

Mindenkinek van legalább egy jó oka arra, hogy elmenjen szavazni. Ide kattintva megtalálja összefoglalónkat arról, hogy miért fontos a szavazás az európai választásokon.

A Citizens' App nevű alkalmazás letöltésével pedig rengeteg információhoz juthat arról, milyen hatással van az EU mindennapi életünkre és milyen programokkal segíti a különböző régiókat.