Csúcsjelölti vita: Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje 

 
 

Megosztás itt: 

Frans Timmermans az egyik csúcsjelölt, aki az Európai Bizottság elnöki pozíciójára pályázik és részt vesz a május 15-i brüsszeli elnöki vitán.

Információk a csúcsjelöltről

Név: Frans Timmermans

Európai politikai párt: Európai Szocialisták Pártja

Nemzetiség: holland

Életkor: 58

Karrier:

  • 2014-től az Európai Bizottság első számú alelnöke
  • 2012-2014 között Európa-ügyi miniszter
  • 2007-2010 között külügyi államtitkár
  • 1998-2007 - a holland parlament képviselője
  • 1985 - a Radboud Egyetemen francia szakos diplomát szerez


Információk a vitáról

Az európai politikai pártok az európai választások előtt csúcsjelölteket indítanak az Európai Bizottság elnöki pozíciójának betöltésére. A Parlament azt a csúcsjelöltet választja meg az Európai Bizottság elnökévé, akit a Tanács jelöl, és aki a Parlament többségi támogatottságát is élvezi.

A csúcsjelölteket másképpen, a német kifejezéssel élve „spitzenkandidaten”-nek nevezzük. Ezt a rendszert először 2014-ben használták, így választották meg Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság elnökének.

A csúcsjelölti vitát 2019. május 15-én 21 órakor (CET) tartják Brüsszelben, az Európai Parlamentben. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy kiderüljön, a csúcsjelöltek milyen álláspontot képviselnek a különféle kérdésekben.

Néhány politikai párt több mint egy csúcsjelöltet indít, a vitán viszont minden pártot csak egyetlen jelölt képvisel majd.

A vitát három moderátor vezeti majd, a beszédek sorrendjét és a pulpitusok kiosztását is ők sorsolták ki.

Az Európai Szocialisták Pártja a Parlamentben a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport tagja.

Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje