Csúcsjelölti vita: Ska Keller, az Európai Zöld Párt csúcsjelöltje 

 
 

Megosztás itt: 

Ska Keller az egyik csúcsjelölt, aki az Európai Bizottság elnöki pozíciójára pályázik és részt vesz a május 15-i brüsszeli elnöki vitán.

Információk a csúcsjelöltről

Név: Ska Keller

Európai politikai párt: Európai Zöld Párt

Nemzetiség: német

Életkor: 37

Karrier:

  • 2017-től a Zöldek/Európai Szabad Szövetség társelnöke
  • 2009-től EP-képviselő
  • 2010 - iszlám tanulmányok, turkológia és zsidó tanulmányok mesterképzés a Berlini Szabadegyetemen

Információk a vitáról

Az európai politikai pártok az európai választások előtt csúcsjelölteket indítanak az Európai Bizottság elnöki pozíciójának betöltésére. A Parlament azt a csúcsjelöltet választja meg az Európai Bizottság elnökévé, akit a Tanács jelöl, és aki a Parlament többségi támogatottságát is élvezi.

A csúcsjelölteket másképpen, a német kifejezéssel élve „spitzenkandidaten”-nek nevezzük. Ezt a rendszert először 2014-ben használták, így választották meg Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság elnökének.

A csúcsjelölti vitát 2019. május 15-én 21 órakor (CET) tartják Brüsszelben, az Európai Parlamentben. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy kiderüljön, a csúcsjelöltek milyen álláspontot képviselnek a különféle kérdésekben.

Néhány politikai párt több mint egy csúcsjelöltet indít, a vitán viszont minden pártot csak egyetlen jelölt képvisel majd.

A vitát három moderátor vezeti majd, a beszédek sorrendjét és a pulpitusok kiosztását is ők sorsolták ki.

Az Európai Zöld Párt két csúcsjelöltet indít, a másik csúcsjelölt a holland Bas Eickhout, aki kémiát és környezettudományt tanult, majd kutató lett a Holland Környezetvédelmi Ügynökségnél. 2009 óta EP-képviselő.

Az Európai Zöld Párt a Parlamentben a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport tagja.

Ska Keller, az Európai Zöld Párt csúcsjelöltje