Csúcsjelölti vita: Nico Cué, az Európai Baloldal Pártjának csúcsjelöltje 

 
 

Megosztás itt: 

Nico Cué az egyik csúcsjelölt, aki az Európai Bizottság elnöki pozíciójára pályázik és részt vesz a május 15-i brüsszeli elnöki vitán.

Információk a csúcsjelöltről

Név: Nico Cué

Európai politikai párt: Európai Baloldal Pártja

Nemzetiség: spanyol

Életkor: 62

Karrier:

  • Jelenleg nyugdíjas
  • 2006-2019 között a belga FGBT szakszervezet (Fédération Générale du Travail de Belgique) acélmunkásokat képviselő főtitkára volt
  • 20 évesen kezdett dolgozni, mint acélmunkás

Információk a vitáról

Az európai politikai pártok az európai választások előtt csúcsjelölteket indítanak az Európai Bizottság elnöki pozíciójának betöltésére. A Parlament azt a csúcsjelöltet választja meg az Európai Bizottság elnökévé, akit a Tanács jelöl, és aki a Parlament többségi támogatottságát is élvezi.

A csúcsjelölteket másképpen, a német kifejezéssel élve „spitzenkandidaten”-nek nevezzük. Ezt a rendszert először 2014-ben használták, így választották meg Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság elnökének.

A csúcsjelölti vitát 2019. május 15-én 21 órakor (CET) tartják Brüsszelben, az Európai Parlamentben. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy kiderüljön, a csúcsjelöltek milyen álláspontot képviselnek a különféle kérdésekben.

Néhány politikai párt több mint egy csúcsjelöltet indít, a vitán viszont minden pártot csak egyetlen jelölt képvisel majd.

A vitát három moderátor vezeti majd, a beszédek sorrendjét és a pulpitusok kiosztását is ők sorsolták ki.

Az Európai Baloldal Pártja két csúcsjelöltet indít, a másik csúcsjelölt Violeta Tomič, a szlovén parlament képviselője, és a Levica párt helyettes koordinátora.

Az Európai Baloldal Pártja a Parlamentben az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) képviselőcsoport tagja.

Nico Cué, az Európai Baloldal Pártjának csúcsjelöltje