Csúcsjelölti vita: ki lesz az Európai Bizottság következő elnöke? (videó) 

 
 

Megosztás itt: 

Az Európai Bizottság elnöki pozíciójáért induló csúcsjelöltek közül hatan vettek részt a május 15-i brüsszeli vitán. Videónkban összefoglaltuk az este legizgalmasabb pillanatait.

A csúcsjelölti vita, amit 2019. május 15-én este tartottak Brüsszelben, az Európai Parlamentben, egy kiváló lehetőség volt arra, hogy kiderüljön, a csúcsjelöltek milyen álláspontot képviselnek a különféle kérdésekben. A vitát legalább 35 televíziócsatorna és több mint 60 online felület közvetítette.

A vitát három moderátor vezette, a beszédek sorrendjét és a pulpitusok kiosztását is ők sorsolták ki.

A csúcsjelölti vita az egyik legfontosabb esemény a májusi európai választások hajrájában. Az új Parlament és Bizottság jelöli ki ugyanis az utat, amerre az EU az elkövetkező öt évben halad majd.

Fenti videónkban összefoglaltuk a vita legizgalmasabb pillanatait.

A csúcsjelöltek kiválasztásának folyamata

Az európai politikai pártok az európai választások előtt csúcsjelölteket indítanak az Európai Bizottság elnöki pozíciójának betöltésére. A Parlament azt a csúcsjelöltet választja meg az Európai Bizottság elnökévé, akit a Tanács jelöl, és aki a Parlament többségi támogatottságát is élvezi.

A csúcsjelölteket másképpen, a német kifejezéssel élve „spitzenkandidaten”-nek nevezzük. Ezt a rendszert először 2014-ben használták, így választották meg Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság elnökének.

Néhány politikai párt több mint egy csúcsjelöltet indít, a vitán viszont minden pártot csak egyetlen jelölt képviselt.