Ezen a héten az EP-ben: az EKB leendő elnöke, finn uniós elnökség, EU-s költségvetés 

 
 

Megosztás itt: 

Az EKB elnöki székének várományosa, a jövő évi uniós büdzsé és a finn uniós elnökség prioritásai lesznek a fő témák az EP szakbizottsági ülésein a héten.

Ezen a héten az EP-ben  

Christine Lagarde váltaná Mario Draghit az Európai Központi Bank elnöki posztján november 1-jétől. Előtte azonban az EP gazdasági szakbizottságában válaszolnia kell a képviselők kérdéseire és a plenáris ülés is szavaz a jelöltségéről. A szerda délelőtti meghallgatást ide kattintva honlapunkon élőben lehet követni.

Hétfőtől szerdáig számos szakbizottságban a finn uniós elnökség prioritásait vitatják meg a képviselők az ország minisztereinek részvételével. Az EP elnöke és a politikai csoportok pénteken Helsinkiben találkoznak a finn kormány képviselőivel, ahol szintén az elnökség lesz a téma.

A héten több szakbizottság is vitázik és szavaz az EU jövő évre tervezett költségvetéséről. Plenáris ülésen várhatóan októberben döntenek róla a képviselők.

Az állampolgári jogi szakbizottság szerdai ülésén a kábítószerek elleni harcról és a terrorizmus megfékezéséről vitáznak a képviselők számos uniós ügynökség, például a Europol, és az EU Alapjogi Ügynökségének jelentése alapján.