Cikkek 

Q&A from COP 22 in Marrakesh        

Az elmúlt két hétben a világ vezetői arról egyeztettek a COP22 marrakeshi klímakonferencián, hogy miként valósítják meg a párizsi klímamegállapodásban tett vállalásaikat a gyakorlatban. Pénteken csaknem kétszáz ország fogadott el egy közös nyilatkozatot arról, hogy mielőbb végrehajtják a célkitűzéseiket. A Parlament 12 főből álló küldöttsége is részt vett a klímakonferencián, Giovanni La Via (néppárti, olasz) delegációvezetőt kérdeztük a megbeszélések eredményéről és a Parlament szerepéről.

Interview with La Via, head of the EP Delegation to COP21, UN Climate Change Conference in Paris.        

Szombaton este 196 ország részvételével történelmi jelentőségű nemzetközi egyezmény született az éghajlatváltozás elleni küzdelemről. A Parlamentet 15 fős delegáció képviselte a klímakonferencián, hogy megbizonyosodjon róla, hogy az EP ambiciózus célkitűzései bekerülnek az új klímamegállapodásba. Giovanni La Via (néppárti, olasz), a delegáció vezetője beszélt arról, milyen következményei vannak a megállapodásnak az EP működésére nézve.

Eurobarometre: Environment ©AP Images/ European Union-EP        

Az uniós környezetvédelmi és klímavédelmi célok széles körűek és bár számos terület EU-s hatáskörbe tartozik, a gyakorlatban nem mindig könnyű megvalósítani őket. Az Eurobarometer felmérése azt mutatja, hogy az európaiak több mint fele nem elégedett a jelenlegi uniós szerepvállalással ezen a téren, 67%-uk komolyabb fellépést vár az EU-tól. A magyar válaszadók 63%- szánna nagyobb szerepet az Uniónak a környezet védelme terén.

Cikkek 

Infographic illustration on TOP CO2 emitters        

Az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) reformjáról szavaz az EP a héten. Az ETS célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése. Az EU, amely a harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó a világon, azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra 40%-kal csökkenti a károsanyag-kibocsátást az 1990-es adatokhoz képest. A mostani reform ezt a célt segít elérni, valamint hozzájárul, hogy Európa megőrizze versenyképességét az ipar területén.

infographic illustration on ice melting        

Az Északi-sarkvidékre vonatkozó új integrált uniós szakpolitikát vitatja meg az EP a szerda esti plenáris ülésen. A klímaváltozás káros hatásai hatványozottan érezhetőek az Északi-sarkon, amelynek jégtakarójából mintegy 280 milliárd tonna olvad el évente. Az éghajlatváltozás azonban csak egy a kezelendő feladatok közül: ha megközelíthetővé válik a sarkvidék, az kérdéseket vet fel a természetes erőforrások kiaknázása, a kereskedelmi útvonalak, a turizmus és a terület katonai ellenőrzése kapcsán.