Cikkek 

US-EU trade relations        

Az Európai Parlament folyamatosan figyelemmel követi a TTIP-ről zajló tárgyalásokat. A megállapodás az EU és az Egyesült Államok között a világ legnagyobb szabadkereskedelmi térségét hozhatja létre, amitől mindkét fél új munkahelyeket és gazdasági növekedést vár. A felek azonban saját érdekeiket is igyekeznek védeni.

Final result of the vote on TTIP_        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi megállapodásnak tágítania kell az Unió hozzáférését az amerikai piachoz, de nem szabad aláásnia az uniós szabványokat, jelentette ki az Európai Parlament a kereskedelmi tárgyalásokhoz kedden megszavazott ajánlásában. A befektetők és államok közti vitákat államilag kinevezett bírók nyilvános tárgyalás keretében átlátható módon bírálják el, kéri a Parlament.

TTIP and the ISDS are back on the Parliament's agenda        

Jelenleg is zajlanak a tárgyalások az Európai Bizottság és az Egyesült Államok között a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi megállapodásról (TTIP), amelynek egyik vitatott eleme a beruházó–állam közti vitarendezés szabályozása. Miről is van szó pontosan és milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a vitás ügyek rendezésére?

Teljes átláthatóságra van szükség, hogy foglalkozni tudjunk a közvéleményt foglalkoztató témákkal

Bernd Lange, 

a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság elnöke

Idézet megosztása: 

Cikkek 

Press conference of Bernd Lange on the EU-US trade deal        

Hosszas tárgyalássorozatot követően az EP-képviselők kedden vitáznak és szerdán szavaznak az EU-USA transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) szóló parlamenti állásfoglalásról. Az EP álláspontjáról eredetileg a júniusi plenáris ülésen döntöttek volna a képviselők, de a nagyszámú módosító javaslat miatt a szavazást elhalasztották. Bernd Lange (szocialista, német) jelentéstevőt kérdeztük a TTIP-vel kapcsolatos legújabb fejleményekről.

Rapporteur Bernd Lange (2nd on the Left) and the final vote on screen on the draft report, providing guidelines to the current Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) negotiations.        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi megállapodásnak tágítania kell az Unió hozzáférését az amerikai piachoz, de nem szabad aláásnia az uniós szabványokat és a közérdekű jogalkotás jogát, mondták a parlamenti kereskedelmi bizottság képviselői a csütörtökön megszavazott ajánlástervezetükben. A befektetők és államok közti viták megoldását szolgáló eszközöket fejleszteni kell, tették hozzá.

TTIP/ISDS: Commissioner Malmström debates with INTA Members the way forward  to resolve in the best manner disputes by foreign investors in the context of TTIP, known as Investor State Dispute Settlement (ISDS).        

A nemzetközi kereskedelmi szakbizottság Cecilia Malmström kereskedelmi biztossal vitázott az állam és beruházók közti vitarendezésre vonatkozó új javaslatokról a készülő EU–USA szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) kapcsán. Bernd Lange szakbizottsági elnök szerint jó ötlet az Európai Bizottságtól egy állandó nemzetközi befektetői törvényszék létrehozása, de nem elég ahhoz, hogy visszaállítsa a közvélemény bizalmát a témával kapcsolatban.

Cikkek 

Az EU régi motoros a kereskedelmi megállapodások terén, de ki tárgyal valójában, ki dönt, és miről is szólnak a megállapodások?
       

Május 28-án szavaz a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság arról a jelentésről, amely az EP álláspontját fogalmazza meg a még most is zajló EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalásokról. A megállapodásról az uniós országok nevében az Európai Bizottság tárgyal. De mi az EP szerepe a történetben?

Flags of The United States and EU on banknotes        

Az Európai Parlament most dolgozza ki álláspontját az EU–USA szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP), amelyről jelenleg is zajlanak a tárgyalások. Az EP álláspontjának kidolgozásáért a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság a felelős, de további tizenhárom szakbizottság is véleményt mond róla. Az EP álláspontjáról még a nyári szünet előtt szavazhatnak a képviselők.

Interview with Bernd Lange        

A világ legnagyobb szabadkereskedelmi megállapodását (TTIP) kötheti az EU és az USA, amelytől munkahelyeket és gazdasági növekedést vár mindkét fél. A tárgyalások 2013 júniusában indultak, mi pedig Bernd Langével, a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság elnökével beszélgettünk a készülő megállapodásról. A német szocialista képviselő készíti azt a jelentést, amely a TTIP fő pontjairól foglalja össze az EP véleményét.

infographic illustration        

Javában folynak a tárgyalások az EU–USA szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) az Európai Bizottság és az Egyesült Államok között. A Parlament is figyelemmel kíséri a folyamatot, hiszen a végleges megállapodást az EP-nek is jóvá kell hagynia. Infografikánkon a két fél közötti kereskedelemről és a beruházások volumenéről található információ.

Cikkek 

Two container ships in the harbour of Hambourg, Germany © BELGA_AGEFOTOSTOCK        

Javában zajlanak a tárgyalások az EU–USA szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP), amelytől mindkét fél munkahelyeket és gazdasági fellendülést vár. A készülő megállapodásnak azonban vannak érzékeny pontjai is, mint például a beruházó és állam közti vitarendezés (ISDS) szabályai vagy éppen konkrét szabályozási kérdések. Január 27-én a jogi és a nemzetközi kereskedelmi szakbizottságok rendeztek nyilvános meghallgatást a témában.

Sajtóközlemény 

Legyen a közvélemény számára átláthatóbb az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségi tárgyalássorozat: ezt kérték pártállásuktól függetlenül az Európai Parlament képviselői azon a vitán, ahol a tárgyalások jelenlegi állását tekintették át kedd délután az Európai Bizottság kereskedelemért felelős biztosával, Karel De Guchttal.

infographic illustration        

Javában folynak a tárgyalások az EU–USA szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) az Európai Bizottság és az Egyesült Államok között. A Parlament is figyelemmel kíséri a folyamatot, hiszen a végleges megállapodást az EP-nek is jóvá kell hagynia. Infografikánkon a két fél közötti kereskedelemről és a beruházások volumenéről található információ.