Cikkek 

PHOTO 4) Passau station, Germany. Refugees wait patiently before getting into the train that will finally take them to a host town in Germany.  © Marie Dorigny / European Union 2015        

A menekülteknek számos nehézséggel kell megküzdeniük, kiemelten igaz ez azokra a nőkre és lányokra, akik a háború elől, akár életük kockáztatása árán keresnek menedéket Európában. A Parlament szerint a női menekültek és menedékkérők sokszorosan ki vannak téve az erőszaknak és a diszkriminációnak ezért nagyobb védelmet kell biztosítani számukra. Ezért a menekült és menedékkérő nők helyzete áll az idén a március 8-i nemzetközi nőnap középpontjában az EP-ben.

Marie Dorigny fényképész képes riportja a női menekültekről, akiknek végigkövette az útját Görögországban, Macedóniában és Németországban.        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

Az EU migrációs és menedékpolitikáinak és eljárásainak reformja kell, hogy tartalmazzon a nemi szempontokat figyelembe vevő intézkedéseket, a menedékkérő nők és a gyakran velük utazó gyerekek és más tőlük függő emberek biztonságának növelése érdekében, áll az EP-képviselők kedden megszavazott állásfoglalásában.

Filippo Grandi, UN High Commissioner for refugees addresses the plenary        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

Nőnap alkalmából egy rendkívüli ülést nyitott meg Martin Schulz, a Parlament elnöke Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosával, amelyen kihangsúlyozták a Parlament elkötelezettségét a nők elleni erőszakkal szemben való fellépésért, történjen az a hazájukban, menekülésük közben vagy az EU területére érkezésük után. Grandi felkérte az EU-t, erősítse meg elveit és utasítsa vissza a biztosítékok nélküli általánosan alkalmazott kitoloncolási stratégiákat.

Cikkek 

French photographer Marie Dorigny and MEP Mary Honeyball (S&D, UK)        

A menekült és menedékkérő nők helyzetére hívja fel a figyelmet az idei nemzetközi nőnapon az EP. Ennek apropóján beszélgettünk Mary Honeyball (szocialista, brit) EP-képviselővel és Marie Dorigny fotóriporterrel. Mindketten szakértői a témának politikai, illetve újságírói szempontból: Mary Honeyball jelentéséről március 8-án szavaz a plenáris, míg Marie Dorigny Görögországban, a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságban és Németországban készített fotóriportot a női menekültek helyzetéről.

On the occasion of International Women’s Day 2016, the European Parliament and #Dysturb have joined forces to raise awareness about women refugees who have been forced on a journey through Europe to escape their war-torn countries. Photo: Omo Calvo ©Dysturb 2016        

Március 8-a a nemzetközi nőnap, amely alkalomból az EP idén a női menekültek helyzetére hívja fel a figyelmet. A nők helyzete és a nemek közti egyenlőség visszatérő eleme a strasbourgi plenáris ülésnek a héten: kedden az EP-képviselők vitáznak és szavaznak Mary Honeyball (szocialista, brit) kapcsolódó jelentéséről, Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főmegbízottja pedig a menekültválságról, kiemelten a női menekültek helyzetéről beszél a plenárison. A vitákat élőben lehet követni.

A németországi Passauban található „Paul-Hallen” regisztrációs központba érkező menekültek, csakúgy mint a képen látható két szír tanuló, Ola és Hla kérhetnek menedéket, hogy Európa  területén maradhassanak. Ezt még megelőzi néhány vizsgálat, ujjlenyomatot kell venni tőlük és fénykép is készül.  © Marie Dorigny / European Union 2015        

A háború elől Európa felé menekülő nők és lányok nemcsak hazájukban, de az út során és Európába érkezve is számos veszéllyel néznek szembe, ezért az EP szerint nagyobb védelmet kell biztosítani számukra. A Parlamentben idén a női menekültek helyzete áll nemzetközi nőnap középpontjában. Március 8-án az EP-képviselők jelentést fogadtak el, amely ösztönzi a tagállamokat, hogy alkalmazzák az EU nemekre vonatkozó iránymutatását a menekültpolitikájukban.

infographic illustration        

Az Európai Parlament a menekült és menedékkérő nők helyzetére hívja fel a figyelmet az idei nemzetközi nőnapon. A háború elől Európa felé menekülő nők és lányok nemcsak hazájukban, de az út során és Európába érkezve is számos veszéllyel néznek szembe. A statisztikák szerint 2015-ben Németországban öt menedékkérő nőből kettő 18 éven aluli volt. Infografikánkon bemutatjuk, hogyan alakult a menedékkérők aránya nemek szerint 2015-ben.

Cikkek 

Audiovizuális anyagok