Cikkek 

Feltételek a Brexit tárgyalásokban        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

A képviselők döntő többsége támogatta azt a határozati javaslatot, amely az EP feltételeit tartalmazza az Egyesült Királyság kilépési szerződésének elfogadásához. A Brexit-tel kapcsolatos megállapodáshoz a Parlament jóváhagyása szükséges.

Cikkek 

infographic illustration        

Habár csak néhányan mehettek el szavazni közülük, az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok millióinak életére hatással van a Brexit. A brit kilépésről szóló szerződést az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, ennek egyik feltétele az EP-képviselők szerint az, hogy megfelelő védelmet kapjanak az állampolgárok jogai. A héten három parlamenti szakbizottság szervez közösen meghallgatást a témáról. Inforgrafikánkból kiderül, hogy hány uniós polgárt érint a kérdés.

Brexit talks: President Tajani in London        

Antonio Tajani, a Parlament elnöke az állampolgárok jogainak védelme érdekében szólalt fel a londoni találkozó alkalmával, ahol Theresa May brit miniszterelnökkel a Brexit következményeiről egyeztettek. „Az Európai Parlament üzenete egyértelmű: az állampolgárok érdekeinek lehető legerősebb védelme az elsődleges prioritás számunkra” - mondta az EP-elnök. A képviselők április 5-én fogadták el a Parlament feltételeit az Egyesült Királyság kilépési szerződésének elfogadásához.

infographic illustration        

Az Egyesült Királyság ma bejelentette, hogy elindítja az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikke szerinti eljárást és ezzel kilépését az EU-ból. Mától számítva két év áll a két fél rendelkezésére, hogy megtárgyalja a kilépés részleteit, illetve meghatározza, hogyan alakulnak kereskedelmi kapcsolataik és együttműködésük a jövőben - utóbbi azonban várhatóan tovább tart majd. Mit rejt pontosan a híres 50. cikk, és mi az EP szerepe a tárgyalások során? Összefoglaltuk a fontosabb tudnivalókat.

Conference of Presidents after the UK government’s triggered of Article 50 TEU        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

Az Európai Parlament Elnökeinek Értekezlete szerdán elfogadta az EP négy frakcióvezetője és az Alkotmányos ügyek bizottsága által megfogalmazott, határozathozatalra irányuló javaslatot. A szöveg a Parlament feltételeit tartalmazza az Egyesült Királyság kilépésére vonatkozó megállapodásának elfogadásához. A javaslatról az EP jövő szerdán (április 5-én) vitázik és szavaz.

Cikkek 

UK referendum: European Parliament debate on outcome and consequences        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

Martin Schulz, az EP elnöke a rendkívüli ülést megnyitva megjegyezte, hogy még soha nem hívtak össze plenáris ülést ilyen rövid határidővel, viszont a brit választók döntése is ugyanilyen példanélküli. Az elnök megköszönte Lord Hill uniós biztos eddig munkáját, aki lemondott a referendum után. A biztos felszólalását felállva tapsolták meg a képviselők.

Az Ön EU-s állampolgári jogai        

Az Egyesült Királyság és az EU hamarosan megkezdik a tárgyalásokat az ország kilépési szerződéséről és jövőbeli kapcsolataik alakításáról, bármilyen egyezmény azonban csak akkor lép életbe, ha a Parlament is jóváhagyja. Ennek feltételeit az EP-képviselők egy állásfoglalásban összegzik, amelyről a szerdai plenáris ülésen vitáznak és szavaznak. Az egyik fő kritérium az állampolgárok jogainak védelme, videónkban összefoglaltuk, hogy ez pontosan mit is foglal magában.