Megosztás itt: 

Cikkek 

"Heart" to support demands  for the release of jailed blogger Raif Badawi, who was awarded Parliament's #SakharovPrize for Freedom of Thought today        

„Raif Badawi elég bátor volt ahhoz, hogy felemelje a hangját és nemet mondjon a kegyetlenségre. Ezért korbácsolták meg” - mondta Ensaf Haidar, a bebörtönzött szaúd-arábiai emberi jogi aktivista Raif Badawi felesége, aki december 16-án, a Parlament strasbourgi plenáris ülésén vette át a Szaharov-díjat férje nevében. Raif Badawit azért tüntette ki emberi jogi díjával a Parlament, mert a gondolat- és véleményszabadságért küzdött Szaúd-Arábiában.

infographic illustration        

Raif Badawi szaúd-arábiai blogger és emberi jogi aktivista kapja idén az Európai Parlament emberi jogi díját, a Szaharov-díjat. A hivatalos díjátadót december 16-án, szerdán 12 órakor tartják az EP strasbourgi plenáris ülésén. Raif Badawi jelenleg is börtönbüntetését tölti, felesége, Ensaf Haidar képviseli a strasbourgi ceremónián, aki jelenleg Kanadában él száműzetésben három gyermekükkel. A díjátadót honlapunkon is élőben lehet követni.

The three finalist of the Sakharov Prize 2015 are: Raif Badawi, Unidad Venezuela and Boris Nemtsov © Courtesy of Amnesty International & © AP images/European Union - EP        

Raif Badawi szaúdi blogger, a venezuelai demokratikus ellenzék és Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus az Európai Parlament Szaharov-díjának idei döntősei. Erről október 15-én döntöttek az EP-képviselők a külügyi és a fejlesztési szakbizottság, valamint az emberi jogi albizottság együttes ülésén. A három döntős közül Martin Schulz EP-elnök és a frakcióvezetők választják ki az idei díjazottat október 29-én. A díjátadó december 16-án lesz Strasbourgban.

Hírek a Szaharov-díjról a közösségi oldalakon 
  • #Szaharov-díj 

Cikkek 

2015 Sakharov Prize winner is Raif Badawi  © Courtesy of Amnesty International        

Raif Badawi kapja az Európai Parlament emberi jogi díját, a Szaharov-díjat 2015-ben – erről döntött ma az Elnökök Értekezlete (az EP elnöke és a frakcióvezetők). Raif Badawi szaúd-arábiai blogger, író és aktivista, aki jelenleg tízévnyi börtönbüntetését tölti, mert a szaúdi hatóságok szerint a politikai és vallási vitáknak teret adó blogjával megsértette az iszlámot. A díjat december 16-án adják át Strasbourgban az EP plenáris ülésén.

Sakharov Prize 2014: Meet the nominees        

Az Európai Parlament Szaharov-díjának hat idei jelöltjét ismertették szeptember 28-án, hétfőn a külügyi és a fejlesztési szakbizottság, valamint az emberi jogi albizottság együttes ülésén. A gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként járó díj jelöltjeit szeptember 10-én jelentette be az EP, a nyertest októberben választják ki.

SakharovInfographic_dec2015_HU.jpg        

Az Európai Parlament 1988 óta ítéli oda minden évben a gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat. De ki és hogyan dönt arról, hogy kié legyen a díj, amelyet korábban Nelson Mandela és Denis Mukwege is megkaptak? Infografikánkból kiderül. A díjról szóló híreket a #Szaharov-díj hashtagre kattintva lehet követni a Twitteren.