Megosztás itt: 

Cikkek 

A migráció számokban        

A statisztikák segítenek abban, hogy az EU felmérje a migrációs válság mértékét és hatékony megoldást találjon rá. Összeszedtük a legfrissebb és legfontosabb számokat a válságról.

Cikkek 

Migration in Europe: Afghans brave rough seas to cross from Turkey to the Lesvos, Greece ©UNHCR/Achilleas Zavallis        

A migráció kihívásokat és lehetőségeket is jelent Európa számára. Összefoglaltuk, hogyan kezeli az EU a bevándorlást, a menekültügyet és a migrációs válságot.

Eurobarometre: migration ©AP Images/ European Union-EP        

Az elmúlt években Európába érkező példa nélküli menekültáradat kihívás elé állítja a kontinenst és az EU vezetőit. Az Unió számos intézkedést hozott a válság megoldására, az Eurobarometer idei felmérése szerint azonban az európaiak 73%-a, szeretné, ha az EU a jelenleginél jobban beavatkozna a migráció kezelésébe. A magyarok esetében az arány még magasabb, 76%. Az európaiak 58%-a szerint azonban az intézkedések nem megfelelőek. Összeszedtük, hogy mit tett az EP ezen a téren az elmúlt hónapokban.

Serbia. Refugees and migrants transit through the Balkans        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

Az EU menekültügyi rendszere képtelen megbirkózni a migránsok egyre növekvő számával, ezért a dublini szabályok radikális átalakítására van szükség, mondták szerdán az EP állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) képviselői. Javaslatuk szerint a menekültügyi kérelmeket egy központi rendszerben kellene begyűjteni és szétosztani. A tagállami kvótákat is magában foglaló rendszer az úgynevezett hotspot-okra épülne, az Európába érkező menekülteket ugyanis innen osztanák szét.

Cikkek 

Kashetu Kyenge és Roberta Metsola EP-képviselők, a bevándorlókról szóló széles körű jelentés társszerzői válaszolnak a menekültek Törökországba és máshova történő visszaküldésével kapcsolatos aggályokra.
       

A menekültválság problémája nemcsak számos tagállam, de az EP napirendjén is első helyen szerepel. A Parlament kedden reggel vitázik és szavaz Kashetu Kyenge (szocialista, olasz) és Roberta Metsola (néppárti, máltai) jelentéséről, amelyben átfogó uniós megközelítést javasolnak a menekültválság megoldására. A migráció és az azt szabályozó EU–Törökország megállapodás kapcsán számos kérdés érkezett Facebook-oldalunkon is, az EP-képviselők videónkban válaszolnak néhányra ezek közül.

Marie Dorigny fényképész képes riportja a női menekültekről, akiknek végigkövette az útját Görögországban, Macedóniában és Németországban.        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

Az EU migrációs és menedékpolitikáinak és eljárásainak reformja kell, hogy tartalmazzon a nemi szempontokat figyelembe vevő intézkedéseket, a menedékkérő nők és a gyakran velük utazó gyerekek és más tőlük függő emberek biztonságának növelése érdekében, áll az EP-képviselők kedden megszavazott állásfoglalásában.

Cikkek 

MEP Brando Benifei (S&D, IT), Parliament's rapporteur on the topic        

A szír polgárháború a II. világháború óta nem látott mértékű népmozgást idézett elő, kihívás elé állítva ezzel Európát is. Az, hogy a menekültek milyen mértékben tudnak beilleszkedni a társadalomba az EU-ban, nagyban függ attól is, hogy milyen könnyen tudnak belépni a munkaerőpiacra. A foglalkoztatási szakbizottság szakértőkkel vitatta meg, hogyan érinti a menekültválság a munkaerőpiacot és milyen lehetőségeket, illetve kihívásokat jelent.

01_DAY1 (LIBE)_Turkey: MEPs assess response to refugee crisis        

Gülhan fizikát hallgatott Latakia egyik egyetemén, amikor Szíriában kitört a polgárháború. Most 32 éves, immár négy éve él az Osmaniye menekülttáborban Törökország déli részén. Ez az életforma mára már természetessé vált az ő és három gyermeke számára. A szír polgárháború a II. világháború óta nem látott mértékű humanitárius válságot idézett elő. A múlt héten az EP két delegációja Törökországba látogatott és menekültekkel is találkozott, akiknek az életét felforgatta a háború.

Image of a Syrian refugee camp        

A menekültválság óriási kihívás elé állította az EU-t. A válság egyik gócpontja Törökország, ahol eddig mintegy 2,5 millió szír menekültet regisztráltak. Az EP-képviselők a kezdetektől fogva figyelemmel követik a problémát, a januári plenáris ülésén arra kérték a tagállamokat, hogy mielőbb folyósítsák Törökországnak a beígért 3 milliárd eurós menekülttámogatási keretet. Az EP két delegációja Törökországba utazik a héten, hogy első kézből vizsgálja, hogyan kezeli az ország a menekültválságot.

Schulz parlamenti elnök Törökország további 3 milliárd eurós segélyigényéről, valamint a menekültválság és a török uniós csatlakozási tárgyalások összekapcsolásáról.
       

„Együtt kell működnünk Törökországgal a menekültek érdekében” - mondta Martin Schulz, miután Ahmet Davutoğlu török miniszterelnökkel egyeztetett hétfőn reggel. A megbeszélésen szó volt a menekültválságról, a határellenőrzés kérdéséről, a könnyített vízumigénylésről a török állampolgárok számára, valamint a törökországi sajtószabadság helyzetéről. A török kormány tagjai később részt vettek a menekültválságról szóló rendkívüli uniós csúcstalálkozón Brüsszelben.

Syrian refugee child in her mother's arms waiting in the rain for permission to move into a yard to take buses for their onward journey into Austria. ©UNHCR/Mark Henley        

Európa hatékony választ keres a migráció problémájára és a menekültválságra, amely Dimitris Avramopoulos migrációért felelős uniós biztos megfogalmazása szerint „egyre mélyebb”. A biztos az EP-képviselőkkel tartott csütörtöki vitán úgy fogalmazott, hogy Európa egysége forog kockán, ahogy egyre erősödnek a populista és hazafias eszmék. Dimitris Avramopoulos arra kérte a tagállamokat, hogy mutassanak együttérzést egymás iránt: „Az európai összefogás végét jelenti, ha Schengen összeomlik”.

EP President Schulz is in Lesbos_        

Martin Schulz szerdán Athénba látogatott, ahol megkezdődött az első menekültek áttelepítése Görögországból Luxemburgba. Csütörtökön az EP elnöke a görög szigetre, Leszboszra utazott, ahol naponta csaknem 2 500, Európába érkező menekültet regisztrálnak. „Sürgősen ki kell építeni a menekülteket befogadó állomásokat. Minden tagállamnak segítenie kell ahhoz, hogy ezek hatékonyan működjenek” - mondta Martin Schulz.

Cikkek 

Commissioner Dimitris AVRAMOPOULOS, next to EC VP Frans Timmermans, pictured during the debate on the Conclusions of the Justice and Home Affairs Council on migration (14 September 2015).        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

A Parlament csütörtökön jóváhagyta a 120 ezer Olaszországba, Görögországba és Magyarországra érkezett menedékkérő áthelyezésére vonatkozó javaslatot. A képviselők szeptember 9-én járultak hozzá az első 40 ezer menedékkérő áttelepítéséhez Olaszországból és Görögországból az Unió más országaiba a következő két év folyamán.