EP: meg kell védeni a gyermekeket az online elérhető erőszakos tartalmaktól 

 
 

Megosztás itt: 

A gyerekek közül sokan minden egyes nap órákat töltenek az interneten, így könnyen beleütközhetnek olyan erőszakos tartalmakba, amelyeket nem kellene látniuk. A Parlament kulturális szakbizottsága kedden fogadta el az audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó irányelv frissítését, amelyben prioritásként kezeli a gyermekek védelmét. Hogyan lehet megvédeni őket online? Videónkban bemutatjuk a képviselők javaslatait.

„A gyermekek védelme az egyik legfőbb prioritás számunkra. Azt javasoltuk, hogy a televízió műsoraira vonatkozó néhány szabályt alkalmazzák az internetes szolgáltatásokra is” - mondta az irányelv reformja kapcsán Sabine Verheyen (néppárti, német) jelentéstevő.


A reformra vonatkozó javaslat egyik fő célja, hogy a videómegosztó oldalak egyszerűsítsék azt a folyamatot, ahogy a felhasználók jelenthetik az erőszakos tartalmakat, majd a szolgáltatók valóban töröljék is azokat.


Emellett a gyermekek számára elérhető tévéműsorok és internetes tartalmak környezetében be kell tiltani a dohánytermékeket, elektronikus cigarettát, vagy alkoholt népszerűsítő hirdetéseket. További részletek videónkban.


A Parlament a májusi strasbourgi plenáris ülésen szavaz arról, hogy indítson-e intézményközi tárgyalásokat a végső javaslatról. A Tanács várhatóan május 23-án szavaz a reformról.