Online vásárlás, netezés, tévézés határok nélkül az EU-nak köszönhetően 

 
 

Megosztás itt: 

Utazás, vásárlás, tévézés, internetezés és telefonálás EU-szerte határok, vagy többletköltségek nélkül: ez a digitális egységes piac megteremtésének célja és ezért dolgozik az EP.

Játék határok nélkül

 

Általában csak az országhatárokon belül tudunk online vásárolni, az Európai Bizottság adatai szerint egy másik uniós országból csak nagyon ritkán tudunk online rendelni valamit. Ennek oka pedig a geo-blocking, amely az a gyakorlat, amikor a vállalatok földrajzi helyhez kötik termékeik online vásárlását. Egy másik országból érkező igény esetén visszairányítják a felhasználót egy helyi áruházhoz, ahol azonban más áron kaphatók a termékek.

 

Az idei karácsony azonban valószínűleg az utolsó, amikor ezzel kell bajlódnunk. A Parlament és a Tanács 2017 novemberében előzetes megállapodást kötött azokról a szabályokról, amelyek már tiltani fogják ezt a gyakorlatot és lehetővé teszik az online vásárlást határok nélkül.

 

Az új szabályok vonatkoznak a háztartási eszközökre, elektronikai termékekre, ruhákra, szállásfoglalásra, különböző kölcsönzésekre és még a rendezvényekre szóló jegyekre is.

 

Mi a helyzet a vásárlás után a kiszállítással? Ha a vásárlás egyszerűbb, a termékek kiszállításának megkönnyítésén és a fogyasztók védelmén is dolgozni kell - mondják a közlekedési szakbizottság  EP-képviselői, akik októberben fogadtak el jelentést a témában. Ebben többek között a maximálisan kiszabható szállítási díjak szabályozását kérték EU-szerte.

 

Ha kézzel fogható terméket vásárolunk és az nem működik, egyszerűen vissza visszük a boltba, vagy visszaküldjük. Mi történik a digitális termékekkel, zenékkel, számítógépes játékokkal, applikációkkal, amelyekről letöltés után derül ki, hogy nem működnek?

 

Az EP belső piaci és jogi szakbizottsága novemberben hagyta jóvá az első olyan uniós szintű jogszabályt, amely feljogosítja a vásárlókat, hogy cserét kérjenek, vagy visszaköveteljék a termék árát. Az EP plenáris ülésének is jóvá kell hagynia a szabályokat,hogy megkezdődjenek az egyeztetések a Tanáccsal és elfogadhassák a végleges szöveget.

Mi a helyzet az online tévézéssel, vagy filmnézéssel?

 

Sokan fizetünk elő különböző online szolgáltatásokra, hogy elérhessük a szerzői jog által védett filmeket, zenéket, kedvenc sorozatunkat, vagy éppen elektronikus könyveket, elég, ha a Netflixre, vagy a Viasat Viaplay szolgáltatásra gondolunk. Ez azonban egyelőre határokhoz kötött, a területileg szabályozott szerzői jogok miatt.


A Parlament májusban fogadta el azokat a szabályokat, amelyek megkönnyítik, hogy 2018-tól meghatározott (viszonylag rövid) idejű külföldi tartózkodásunk alatt is hozzáférjünk az online tartalmakhoz, amelyekre otthon előfizettünk.

 

WIFI4EU

 

Ahhoz azonban, hogy élvezhessük például az online tévézést (akár otthon, akár egy másik országban), jó internet hozzáférés is kell. Az EP szeptemberben szavazta meg a WIFI4EU kezdeményezést, amely ingyenes wifit biztosít a közintézményekben és köztereken, például könyvtárakban és kórházakban.

 

A kezdeményezés keretében az EU külön alappal támogatja, hogy 2020-ig mintegy 6000, eddig ingyenes wifivel le nem fedett településen építsenek ki hotspotokat a közösségi élet helyszínein. Erre pályázni tudnak a cégek és közintézmények, akár már 2018 elejétől.

 

A roamingdíjaknak már búcsút mondtunk

2017. június 15. óta nem kell többletdíjat fizetnünk, ha külföldre utazunk, és a mobilunkról telefonálunk, sms-t küldünk, vagy böngészünk az interneten. Ugyanakkora tarifát fizetünk, mintha belföldön használnánk a telefonunkat. Fontos azonban tudni, hogy ez főként a rövid utazásokra vonatkozik, erről ide kattintva lehet többet megtudni.