25 éves az EU egységes piaca 

 
 

Megosztás itt: 

Idén negyed évszázada, hogy létrehozták az EU történelmének egyik legkiemelkedőbb vívmányát: az egységes piacot. Összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni róla.

Az egységes uniós piac létrehozásának célja az volt, hogy - az országok belső piacához hasonlóan - garantálja a személyek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások szabad mozgását a tagállamok között.

Habár az egységes piac megalapítása már az 1957-es Római Szerződésben is szerepel, és a tagországok el is kezdtek dolgozni rajta, a szabályok teljes harmonizációja sokáig tartott és a piac mostani formáját csak 1993-ban érte el.

Mára az EU egységes piaca a világ legnagyobb, határok nélküli gazdasági területe, amely mintegy 500 millió embert és 13 billió eurónyi GDP-t foglal magában. A fogyasztók számára ez a termékek nagyobb választékát és alacsonyabb árát jelenti, és a becslések szerint 2,8 millió munkahelyet teremtett.

„A sarki fényektől a mediterrán napsütésig szabadon mozoghatnak az emberek, áruk, szolgáltatások és a pénz. Mi vagyunk a világ legnagyobb egységes piaca” - mondta interjúnkban az EP belső piaci szakbizottságának alelnöke, Anna Maria Corazza Bildt (néppárti, svéd).

Az egységes piac túlmutat a 28 tagállamon, az Európai Gazdasági Térség keretében kiterjed Norvégiára, Izlandra és Lichtensteinre, valamint kétoldalú megállapodásokkal Svájcra is.

A digitális egységes piac

Az egységes piac kiépítése még nem ért véget. Az EU most azon dolgozik, hogy lebontsa a határokat és fejlessze a hozzáférést a digitális tartalmakhoz - új szabályokkal segíti az e-kereskedelem előmozdítását, vagy éppen a csomagszállítás és a közösségi gazdaság megkönnyítését, és rendezi a szellemi tulajdonjogokra vonatkozó szabályokat.

A digitális egységes piac az Európai Bizottság becslései szerint mintegy 415 milliárd euróval járul majd hozzá az Unió gazdaságához évente, és új munkahelyek ezreit hozza létre.

„A többi szabad mozgás részeként az adatok szabad mozgása valóban hatalmas előnyöket fog teremteni az emberek számára, és a digitális vállalkozások a fogyasztók számos problémájára adhatnak megoldást, ha ezt a szabad mozgást engedélyezzük, lehetővé tesszük és elősegítjük” - magyarázta Anna Maria Corazza Bildt.

További részletek videónkban.