Olcsóbb hívások és 5G-s kapcsolat: új szabályokról szavazott a Parlament 

 
 

Megosztás itt: 

Hamarosan olcsóbbak lesznek a hívások az EU-ban, és a telefontársaságok is profitálhatnak az új szabályokból, amelyek a hálózati infrastruktúra hosszú távú fejlesztésére vonatkoznak.

Hamarosan jön az 5G-s kapcsolat ©AP images/European Union-EP 

Olcsóbb és gyorsabb

A tagországok közötti hívások díját 2019. május 15-től 19 centben, az sms-ek díját pedig 6 centben maximalizálja az a telekommunikációs javaslatcsomag, amelyről november 14-én szavazott a Parlament. Ennek köszönhetően a telekommunkációs szolgáltatások nemcsak olcsóbbak, hanem gyorsabbak is lesznek. Az új szabályok célja ugyanis az is, hogy 2020-ra elérhetővé tegyék az 5G-s kapcsolatot. Videónkban mutatjuk, mindez hogyan lehetséges.

Az új szabályoknak köszönhetően az olyan web-alapú szolgáltatások, mint a Skype vagy a Whatsapp átláthatóbbak és megbízhatóbbak lesznek, mondta el Pilar Del Castillo Vera (néppárti, spanyol) jelentéstevő.

„A 2009-es legutolsó felülvizsgálat óta az elektronikus kommunikációs szolgáltatások piaca drámaian nagyot változott. Új szereplők léptek színre annak köszönhetően, hogy a vásárlók és a vállalkozások egyre inkább bíznak az információs és internetes szolgáltatásokban. Az új szabályokkal megújítjuk a piacot, és az új szereplőket is teljesen bevonjuk” - tette hozzá a jelentéstevő.

A felhasználók védelme

Az új szabályok a felhasználók nagyobb védelmét is szolgálják, például úgy, hogy könnyebb legyen szolgáltatót váltani és megkapni a kompenzációt.

„Ez jobb kapcsolatot eredményez majd és előfeltételt ahhoz, hogy Európa része legyen az ún. gigabit társadalomnak. 4.0 ipar, okosvárosok, oktatás, kutatás és a mobil egészség program (az e-egészségügy egy része - a szerk.) csak néhány példa arra, hová tud fejlődni a rendszer az elvárható magas minőség, a gyorsaság, a biztonság és a kapcsolat szempontjából” - mondta el Del Castillo Vera.

Vészjelzés a telefonon

A javaslatcsomag kötelezővé tenné azt is, hogy minden személyt sms-ben értesítsen a 112-es vészjelző rendszer az olyan közelgő vészhelyzetekről és katasztrófákról, mint például a terrortámadások vagy a természeti katasztrófák.

Ha kíváncsi további részletekre a telekommunikációs javaslatcsomaggal kapcsolatban, itt olvashatja el az erről szóló sajtóközleményt.

Egy hír a múltból 
  • Az európai polgárok az EU-n belüli utazásnál ugyanolyan díjakkal használhatják a telefonjukat, mint a hazájukban, miután 2017. június 15-én eltörölték az összes extra romaing díjat.