Biztonságosabb online és offline vásárlás, több jog a fogyasztóknak  

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Megosztás itt: 

Megerősíti a fogyasztók jogait az EP, legyen szó kézzelfogható vagy digitális termékek online és offline vásárlásáról. Az új szabályokat március 26-án fogadták el a képviselők.

Március 26-án, kedden szavazott a Parlament arról a két irányelvről, amelyek célja, hogy több jogot adjanak a vásárlók kezébe. Például azzal, hogy hibás termékek esetén kompenzációt kapnak. Emellett a tagállamok törvényeinek harmonizációját is szeretnék elérni, ezzel egyenlő esélyeket biztosítva a kereskedőknek az EU-n belül.

Digitális tartalmak

A digitális tartalmak forgalmazásáról szóló irányelv az új technológiák kihívásaira igyekszik választ adni. Több tagállamban ugyanis nincsenek egyértelmű szabályok olyan digitális tartalmak vásárlására vonatkozóan, mint például az applikációk, zene, vagy játékok. Ilyen esetekben a fogyasztók nem tudják, mit tegyenek, ha valami problémájuk adódik a vásárlás során.

Az új szabályok kiterjednek azokra a szerződésekre is, amikor a vásárlónak fel kell iratkoznia valamire, például egy zenei szolgáltatásra, és az egyszeri vásárlásokra is, például az okostelefonokra vásárolt játékok esetén. A fogyasztókat nemcsak akkor védik az új szabályok, ha fizetnek egy szolgáltatásért, hanem akkor is, ha a személyes adataikkal „fizetnek”, például a közösségi média oldalakon.

Ha a felmerülő problémát nem oldja meg a szolgáltató 14 napon belül, a vásárló árcsökkentésre vagy visszatérítésre jogosult.

Kézzelfogható termékek

Ha a szoftvert beépítik az áruba, például az olyan okos készülékek esetén, mint az okoshűtők, akkor az értékesítés a Kereskedelmi áruk eladásáról szóló irányelv alá tartozik.

Az új szabályok a kézzelfogható termékek online és offline vásárlására egyaránt érvényesek lesznek az EU teljes területén. Emellett itt is cél a tagállamok közötti különbségek kiegyenlítése. A fogyasztók bizalmának növelésével és azzal, hogy jogi biztonságot és kiszámíthatóságot nyújtanak a vállalkozásoknak, az új szabályok várhatóan a határokon átívelő kiskereskedelem fellendítésében is fontos szerepet játszanak majd.

A vásárlóknak ezentúl két évük lesz arra, hogy a hibás terméket visszavigyék az eladónak, akkor is, ha a szóban forgó termék egy applikáció vagy egy mosógép.

Ráadásul az új szabályok megduplázzák azt az időt is, amíg a vásárló mentesül a bizonyítási kötelezettség alól. Ez azt jelenti, hogy ha a hiba a szállítástól vagy a vásárlástól számított egy éven belül jelentkezik, azt feltételezik, hogy az már a kezdettől fogva létezett, vagyis a vásárlónak nem kell bizonyítania, hogy a termék, a digitális tartalom vagy a szolgáltatás meghibásodott.

Következő lépések

A Tanács április 15-én elfogadta az irányelveket, a tagállamoknak most már két éve van arra, hogy alkalmazzák azokat.