Megosztás itt: 

Cikkek 

Israel -Palestine illustartion        

Az Európai Unió prioritásként kezeli, hogy rendeződjön az arab-izraeli konfliktus és tartósan fennmaradjon az Izrael és Palesztina közötti béke. Az EP-képviselők 2015 szeptemberében azt kérték, hogy az EU vizsgálja felül a szerepét az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében és késedelem nélkül tegyen lépéseket annak feloldásáért. Az EP szerint az jelenthet megoldást, ha a két állam egymástól függetlenül működik, és 2014-ben nagy többséggel megszavazta Palesztina, mint önálló állam elismerését.

Maale Adumim Settlement Israel ©AP Images/European Union-EP        

Az EP Palesztin kapcsolatokért felelős delegációja szerint kritikus ponthoz ért az Izrael és Palesztina konfliktusának a két különálló állam elvén alapuló megoldása, és kulcsfontosságú, hogy az EU tagállamai elismerjék Palesztinát független államként. A februári plenárison a képviselők Izrael nemrég hozott döntését vitatták meg, amelyben legalizálta a palesztin területeken történő illegális építkezéseket. Az EP-delegáció a héten Jeruzsálemben és Ciszjordániában vizsgálta a helyzetet.

Palestinian President, Mahmoud Abbas, puts his state’s case to MEPs        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

“Ideje, hogy népünk falak és ellenőrzőpontok nélkül, szabadságban éljen" - mondta a képviselőkhöz intézett csütörtöki felszólalásában Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti hatóság elnöke. Az elnök népe háláját tolmácsolta, amiért az EP elismerte a palesztin államot és bírálta Izraelt a palesztin területek folytatódó megszállásáért.

Cikkek 

Israeli President, Reuven Rivlin, calls on MEPs to help build trust in the Middle East        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

"Izrael választott vezetése támogatta és támogatja a két nép, két állam megoldást, de jelen pillanatban nem lehetséges a végleges béke köztünk és a palesztinok között" - mondta az EP képviselőknek Reuven Rivlin, Izrael elnöke, aki arra kérte az EU-t, hogy segítsen a bizalom megteremtésében.

Pierre Krähenbühl, head of UNRWA        

A jordániai, libanoni, szíriai és palesztin menekültek megsegítéséért felelős ENSZ-ügynökség, az UNRWA vezetője Pierre Krähenbühl beszélt a palesztin menekültek helyzetéről a külügyi és a fejlesztési szakbizottság hétfői ülésén. A Szíriában élő palesztin menekültek 95%-a humanitárius segélyből él, ezért Pierre Krähenbühl a nemzetközi közösség segítségét kérte, hogy hatékony megoldást találjanak a közel-keleti országok problémájára. Többek között a Gázai övezet helyzetéről kérdeztük interjúnkban.

Interview with UNRWA Commissioner-General Pierre Krähenbühl at the European Parliament        

A Jordániában, Libanonban, Szíriában és Palesztinában található ötmillió palesztin menekült megsegítéséért felelős ENSZ-ügynökség (UNRWA) vezetője beszélt a szíriai és gázai események következményeiről március 2-án a külügyi szakbizottságban. 2007–2013 között az UNRWA költségvetésének 57%-át az EU és az uniós tagállamok biztosították. Pierre Krähenbühl arra is szánt időt, hogy válaszoljon szerkesztőségünk kérdéseire.

Az Arab Liga főtitkára, Nabil El Araby EP-képviselőknek elmondja, EU-nak kulcsszerepe van a béke megteremtésében az arab országokban, és együttműködésre szólít fel a fanatizmus ellen.
       

A párizsi terrortámadásokat követően az Arab Liga főtitkára szorosabb együttműködést szorgalmaz az EU-val az extrémizmus visszaszorítása érdekében. Az EP külügyi szakbizottságában január 20-án Nabil El Araby elmondta, hogy a nemzetközi problémák gyökere nem köthető kizárólag csak egy helyhez. Beszélt arról is, hogy miként tekint az arab világ Európára, és megjegyezte, hogy „az Európai Unió minden igaz cél élére áll”.

Cikkek 

Mahmoud Abbas meets EP President Martin Schulz        

Mahmúd Abbász palesztin elnököt fogadta Martin Schulz az Európai Parlamentben február 12-én, ahol a közel-keleti békefolyamatról egyeztettek.

A picture taken from the Israeli Gaza border shows smoke billowing from the Gaza Strip following an Israeli air strike on July 16, 2014.  ©BELGA/AFP/J.GUEZ        

Pártállástól függetlenül elítélték a képviselők a gázai és izraeli erőszakos cselekményeket, és mindkét felet azonnali tűzszünet elfogadására szólították fel a témáról rendezett szerda esti vitán. Csütörtökön az Izrael és Palesztina közti erőszak fokozódásáról szóló állásfoglalásról szavaznak a képviselők.

Picture of Fulvio Martusciello, EPP, and Martina Anderson, GUE/NGL, who on the 26th of November debate whether Palestine should be recognized as a state.  ©EuropeanParliament_Pietro_Naj-Oleari
©EuropeanParliament_Pietro_Naj-Oleari        

Svédország nemrégiben első nyugat-európai uniós országként elismerte független államként Palesztinát. December 17-én az EP is szavaz arról, hogy el kell-e ismerni a palesztin államiságot. A témáról Martina Andersont (baloldali, brit), a Palesztin Törvényhozó Tanáccsal való kapcsolatokért felelős küldöttség, valamint Fulvio Martusciellót (néppárti, olasz), az Izraellel való kapcsolatokért felelős küldöttség vezetőjét kérdeztük.