EP: a hosszú távú költségvetésnek jobban kell alkalmazkodnia a változásokhoz 

 
 

Megosztás itt: 

Rugalmasabbnak kell lennie az EU többéves pénzügyi keretének, és jobban kell alkalmazkodnia a hirtelen jött változásokhoz - vélik az EP-képviselők. A Parlament és a tagállamok nemrég előzetes megállapodást kötöttek, amely lehetőséget ad rá, hogy az EU változtasson a hosszú távú költségvetésen például a migrációs válság súlyosbodása, egy nem várt biztonsági probléma, vagy természeti katasztrófa esetén. A képviselők szerdán döntenek a megállapodásról.

A többéves pénzügyi keret (MFF) az EU hosszú távú költségvetése. Ez határozza meg, hogy 2014–2020 között mennyi pénzt költsön az EU agrárpolitikára, a szegényebb régiók támogatására vagy éppen külpolitikára.


Egy hét éves időszakra meghatározott keret azonban megnehezíti, hogy az EU hatékonyan válaszoljon és forrásokat biztosítson a felmerülő, nem várt problémákra.


Amikor az EP 2013-ban jóváhagyta a hosszú távú költségvetést, azt is elérte, hogy a ciklus félidejénél felülvizsgálják a terveket. Ez pedig elérkezett, így a Parlament és a tagállamok képviselői azt is elérkezettnek látták, hogy a többéves pénzügyi keret megváltoztatásáról egyeztessenek és megállapodást kössenek.


A megállapodást nemrég jóváhagyta az EP költségvetési szakbizottsága, most pedig a plenáris elé kerül, hogy a képviselők vitázzanak és szavazzanak róla.


Jan Olbrycht (néppárti, lengyel) témafelelős elmondta, hogy a változtatásoknak köszönhetően a többéves pénzügyi keret rugalmasabb lesz, így például a tagállamok nagyobb összeggel is hozzájárulhatnak, ha egy problémát uniós szinten szeretnének kezelni.


„Eltérés van az akár a migráció, a biztonság, a beruházások, vagy a fiatalok támogatása kapcsán beharangozott lépések és az ezekre a területekre rendelkezésre álló kis pénzügyi forrás között” - mondta a változtatások indoklásaként Isabelle Thomas (szocialista, francia) témafelelős.


Az EP-képviselők emellett támogatják a Bizottság javaslatát, amely a többéves pénzügyi keretet változásai nyomán keletkező mintegy 6 milliárd eurót a migrációs válság kezelésére, a biztonság növelésére, gazdasági növekedésre és munkahelyteremtésre fordítaná.


A plenáris vitát (kedden délután) és szavazást (szerdán)  honlapunkon is élőben lehet követni.

Az EU költségvetése 
  • Az éves büdzsé mellett az EU egy hosszú távú, legalább 5 éves pénzügyi keretet is meghatároz 
  • A mostani, 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó keret 963,5 milliárd euró