EU-s büdzsé: „Több pénzt kéne a külügyekre fordítanunk a biztonságunk érdekében” 

 
 

Megosztás itt: 

Ahhoz, hogy Európa biztonságos hely maradjon, a jövőben több pénzt kell fordítanunk a külügyekkel kapcsolatos kiadásokra - mondja Siegfried Mureșan jelentéstevő. Interjú.

Siegfried Mureșan képviselő 

Az EP-képviselők az október 25-i plenáris ülésen szavaztak a az EU 2018. évi költségvetéséhez fűzött véleményükről. Ebben pénzt különítenének el többek között a növekedésre, a foglalkoztatásra és a biztonságra. Most, hogy az EP elfogadta javaslatait, megkezdődtek a tárgyalások a Tanács képviselőivel a jövő évi büdzsé végleges szövegéről, ennek részleteiről kérdeztük Siegfried Mureșan (néppárti, román) jelentéstevőt.

A jelentésében azt állítja, hogy az elkövetkezendő években egyre többet kell majd költeni az Európai Külügyi Szolgálat kiadásaira, a migráció, a kibertámadások és az álhírek növekvő problémája miatt. Ez lesz az új trend az EU költségvetésében? Többet kell fordítani a külügyekre?    

A következő évre vonatkozó költségvetési javaslat egyik prioritása a biztonság, mert az uniós polgárok elsősorban ezt várják tőlünk.

Az EU sajnos nem tudja megoldani a világ minden problémáját, ezért a külpolitikánkban a közvetlen környezetünkre kell összepontosítanunk: Oroszország egyre aktívabb, nagyon agresszív, félretájékoztatással, álhírekkel és propagandával dolgozik. Ezt ellensúlyoznunk kell és azok mellé a keleti szomszédjaink mellé kell állnunk, akik elindultak Európa felé az úton, mint például Grúzia, Ukrajna és a Moldovai Köztársaság. Segítenünk kell őket az intézményrendszerük kiépítésében, a korrupció elleni küzdelemben, a gazdaságuk megerősítésében. Csak így lehetnek képesek szembenézni az egyre agresszívabb orosz fellépéssel. 

Ugyanez vonatkozik az Unió déli szomszédságára, Észak-Afrikára, ahonnan sok migráns és menekült érkezik az EU-ba. Ebben a régióban az oktatást, az egészségügyet, az infrastruktúra kiépítését, valamint az élelmiszer- és vízellátást kell támogatnunk. Csak akkor nem vállalják az Európába vezető úttal járó kockázatot, ha segítünk és lehetőségeket kínálunk nekik helyben.  

Emellett biztosítanunk kell az uniós forrásokat a nyugat-balkáni országok számára, hogy fokozzuk a stabilitásukat és közelebb hozzuk őket Európához. 

Tehát a biztonság az egyik fő prioritás a külpolitika terén. Most, hogy az USA egyre inkább háttérbe húzódik a nemzetközi színtéren, gondolja, hogy az EU-nak nagyobb szerepet kellene vállalnia más területeken is? 

Mindenképpen. Egy aktív, globális színtéren is jelentős szerepet vállaló Egyesült Államok mind maga az USA, mind pedig Európa érdekeit szolgálja. Azt hiszem, hibát követnek el azzal, ha elszigetelik magukat a világtól. Ha lehetőség nyílik rá, akkor, Európának nagyobb szerepet kell vállalnia a globális politikában. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy az Egyesült Államok a pénzügyi kötelezettségvállalások tekintetében is visszavonul, és a keletkező hiányt Európa nem képes pótolni. Választanunk kell, és én azt mondom, elsőként a közvetlen szomszédjainkat kell megvédenünk. 

Szeretné eltörölni mindazokat a költségcsökkentéseket, amelyekkel a Tanács szigorítaná a Bizottság javaslatát. Nem kellene a Brexit miatt elkezdenünk úgymond hozzászoktatni magunkat az alacsonyabb költségvetés gondolatához? 

A britek elkötelezték magukat az EU többéves pénzügyi kerete tekintetében 2020 végéig. Amíg az Unió tagjai, meg kell fizetniük ennek költségeit és élvezni fogják ennek előnyeit is.

Ezután meg kell hoznunk a döntést: egy olyan EU-t akarunk, amely robusztus es képes arra, hogy megfeleljen a polgárok elvárásainak? Ehhez gondoskodnunk kell a megfelelő költségvetésről.  

Vagy azt is mondhatjuk, hogy kisebb költségvetésű, kevésbé robusztus EU-t szeretnénk, de akkor őszintén el kell mondanunk az embereknek, hogy a biztonság terén Európa nem lesz képes megfelelni az elvárásaiknak. A tagállamoknak önállóan kell megoldaniuk a problémákat, és nem vagyok biztos benne, hogy ezek olyan problémák, amelyeket nemzeti szinten jobban lehet kezelni, mint összeurópai szinten. Olyan jövőorientált költségvetést szeretnénk, amely egy innovatív, erős EU-t fedez, védi a polgárait és óvja biztonságukat. Ezt támogatja a Parlament. A Tanács által javasolt költségcsökkentéssel nem leszünk képesek megfelelni az emberek elvárásainak.