Megosztás itt: 

  • több forrás gazdasági növekedésre, munkahelyekre, biztonságra, klímaváltozás elleni programokra
  • plusz 116.7 millió euró a fiatalok munkanélkülisége ellen,
  • kevesebb pénz Törökországnak
20170325_EP-062833A_PGC_0.JPG 

Az EP nyomására a jövő évi büdzséből több pénz jut a fiatalok és kisvállalkozások támogatására, kutatás-fejlesztésre és az Erasmus programra is.

A 2018-as uniós költségvetésben 160.1 milliárd euró kötelezettségvállalási előirányzat és 144.7 milliárd kifizetési előirányzat szerepel (A különbségről lásd lejjebb).

 

A november 18-i intézményközi megállapodás után nem sokkal a Parlament ma 295 szavazattal 154 ellenében 197 tartózkodás mellett fogadta el a jövő évi uniós költségvetést, amit Antonio Tajani EP elnök az aláírásával hitelesített.

 

Fiatalok, növekedés és munkahelyek

 

Az EP nem engedte, hogy a Tanács 750 millió euróval csökkentse a növekedésre és munkahelyekre szánt keretet és a fiatalkori munkanélküliség elleni intézkedésekre, munkakeresésre 116 millióval többet, összesen 350 millió kötelezettségvállalási előirányzatot biztosított. Több forráshoz jutnak a kulcsfontosságú Horizon 2020 és Erasmus+ programok, valamint a kisvállalkozások.

 

Menekültválság, migráció, Törökország

 

A Parlament nyomására több pénzből gazdálkodhatnak a biztonsági feladatokat ellátó Europol és Eurojust ügynökségek, emelik az európai menekültügyi támogató hivatal költségvetését és a migrációs kihívás kezelésére fordítandó forrást, amiből a keleti, illetve a déli szomszédság programjait is finanszírozzák.

 

A török jogállamiság és emberi jogok helyzetének romlása miatt a képviselők 105 millió euróval vágták vissza a Törökországnak nyújtandó előcsatlakozási alapot.

 

Mezőgazdaság és klímavédelem

 

A Parlament tárgyalódelegációja 34 millió pluszforrást szerzett a fiatal gazdák támogatására és 95 millióval emelték a klímabarát gazdálkodási módszereknek nyújtott összeget.

 

Idézetek

 

„Elégedettek lehetünk a 2018-a költségvetéssel, olyan programok keretét sikerült emelni, amelyek megvédik az európaiakat és az EU-t felkészítik a jövőre” - mondta Jean Arthuis (ALDE, Franciaország) a költségvetési bizottság elnöke.

 

“Ez a költségvetés azt nyújtja, amit a polgárok várnak tőle: növekedést, munkahelyeket, biztonságot”, mondta Siegfried Mureșan (EPP, Románia) jelentéstevő.

Mi az a kötelezettségvállalási kifizetési előirányzat?

Mivel a tervekben számos több évet átfogó tétel is szerepel (a kutatási projektek általában 2-3 évesek), az uniós büdzsé megkülönbözteti a kifizetési előirányzatot (ezek az adott pénzügyi év kapcsán szerződésben vállalt összegek, amelyeknek az elköltésére valószínűleg a következő években kerül sor), és a kifizetési előirányzatot, (a konkrétan az adott évben kifizetésre kerülő összeget, amelyben a korábbi évek kötelezettségvállalásaiból fakadó tételek is szerepelnek).