Megosztás itt: 

Cikkek 

A police officer at work. ©BELGA/AFP/G.JULIEN        

A szervezett bűnözés valódi európai probléma, a jelenség nem ismer határokat: az EU-ban mintegy 3600 bűnszervezet működik, 70%-uk pedig nemzetközi. Az EP tavaly márciusban hozta létre a szervezett bűnözés felszámolásával foglalkozó különbizottságot, amelynek az volt a feladata, hogy felmérje a helyzetet és megoldásokat kínáljon a szervezett bűnözés és pénzmosás visszaszorítására.

Drug and cash        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

A szervezett bűnözés, a korrupció és a pénzmosás ellen a 2014-2019 közötti időszakban szükséges intézkedéseket tartalmazza az a javaslat, amelyet szerdán fogadott el a Parlament. A szervezett bűnözés pénzügyi hátterének és bevételi forrásainak felszámolása áll a lista élén. 2013-ban 3.600 bűnszervezet működik az EU területén.

Interview with MEP Salvatore Iacolino        

Az EP szervezett bűnözéssel foglalkozó különbizottsága másfél évi munka után szeptember 17-én fogadta el azt a jelentést, amely ajánlásokat fogalmaz meg arról, miként lehetne visszaszorítani a szervezett bűnözést Európában. Salvatore Iacolino olasz, néppárti képviselőt, a téma parlamenti felelősét kérdeztük a részletekről.

Cikkek 

drugz_HU        

Másfél évvel a megalakulása után befejezte munkáját az EP szervezett bűnözéssel foglalkozó különbizottsága. Mandátuma során a bizottság 271 szakértővel konzultált arról, hogy miként lehetne visszaszorítani a szervezett bűnözést az EU-ban, ahol jelenleg 3600 bűnszervezet működik. Az erről szóló jelentésről október végén szavaz az EP plenárisa. Infografika.

Évente mintegy 1600 milliárd dollárt mosnak tisztára világszerte  © BELGA_EFE_A.Diaz        

A pénzmosás a nemzetközi ajánlások és az uniós irányelvek ellenére továbbra is világjelenség, mivel a bűnüldöző szervek gyakran nem tudják kézre keríteni az elkövetőket, akik gyorsan mozognak és jól használják az új technológiákat. Képviselők és szakértők a szervezett bűnözéssel foglalkozó szakbizottság november 12-i meghallgatásán vitatták meg a pénzmosás visszaszorításának lehetőségeit.

Sonia Alfano        

A címben idézett mondat Sonia Alfano EP-képviselőtől származik, aki az EP közelmúltban alakult szervezett bűnözés, korrupció és pénzmosás visszaszorításával foglalkozó különbizottságának az elnöke. A szicíliai képviselő édesapját 1993-ban megölte a maffia, ő azóta küzd aktívan a szervezett bűnözés ellen. A képviselő szerint az EP különbizottságának az igazságügyi szervekkel közösen kell megfelelő eszközöket biztosítani azok számára, akik nap mint nap fellépnek a maffia ellen.

Sajtóközlemény 

A szervezett bűnözés, a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelemmel foglalkozik az a parlamenti különbizottság, amelynek létrehozásáról szerdán döntött az Európai Parlament. A bizottság mandátuma egy évre szól.

A szervezett bűnözéssel foglalkozó szakbizottság munkájáról 

Cikkek