Megosztás itt: 

Cikkek 

A man pushes a baby stroller down a street in Aleppo, Syria on 5 December 2016 ©Hassan Ammar/AP Photos/European Union-EP        

Hiába született megállapodás róla, a felkelőknek és a civileknek egyelőre még nincs lehetőségük, hogy elhagyják az ostrom alatt álló Aleppó keleti részét. A szíriai városban zajló harcok álltak a szerda reggeli, EU-csúcsot előkészítő plenáris vita középpontjában, ahol az EP-képviselők „földi pokolnak” nevezték a helyzetet és a humanitárius segélyek azonnali beengedését kérték Aleppóba. Számos képviselő kritizálta Oroszország szíriai háborúban vállalt szerepét.

Abdulrahman Al Mawwas, legfőbb összekötő tiszt a Szíriai Civilvédelem önkéntes erőknél (Fehér Sisakosok), az Európai Parlamentben adott interjúban egy humanitárius folyosó létrehozását kéri Szíriában, és hogy repülők segélycsomagokat dobjanak le civileknek a háborús övezetekben.
       

Elítélte az Aleppóban zajló műveleteket Al-Mawwas Abdulrahman, a Szíriai Polgári Védelmi egység egyik vezető tagja december 5-i felszólalásában a külügyi és fejlesztési szakbizottság ülésén. Al-Mawwas Abdulrahman hangsúlyozta, hogy a közelgő rendkívüli humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében sürgősen repüléstilalmi zónákat és humanitárius folyósót kell létrehozni Aleppóban. A Szír Polgári Védelem önkéntes mentői, a Fehér sisakosok már több tízezer embert menekítettek ki a területről.

Cikkek 

01) #EmergencyLessons EU-Unicef project        

Világszerte 462 millió, azaz minden negyedik iskoláskorú gyermek háború-, vagy katasztrófa sújtotta övezetben él, beleértve körülbelül 75 millió olyan gyermeket is, akiknek támogatásra van szükségük az oktatáshoz. Az EU és az UNICEF kampánya a katasztrófa sújtotta övezetben élő gyermekek oktatásának fontosságára hívja fel a figyelmet a gyermekek személyes példáin keresztül. Kedden a kampány résztvevői, gyerekek, tanárok és önkéntesek találkoztak a Parlamentben, hogy megosszák tapasztalataikat.

De_Mistura_on Syria_        

Karácsonyra teljesen lerombolhatják a kelet-szíriai Aleppót - mondta Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja a külügyi és a fejlesztési szakbizottság keddi ülésén. A szír háború immár a hatodik éve tart, az ország kormányerők által ostromlott keleti feléből a napokban mintegy 50 ezer civilnek kellett elmenekülnie, hogy mentse az életét. Az ENSZ különmegbízottja szerint muszáj, hogy politikai megoldás szülessen a válság megoldására.

picture from Syria        

A szír kormány a múlt hónapban mondta fel az Egyesült Államok és Oroszország közvetítésével megkötött tűzszünetet az országban, ahol most egyre erősödnek a harcok. A szerdai plenáris ülésen az EP-képviselők Ivan Korčok, a szlovák uniós elnökséget képviselő miniszter részvételével vitatták meg a szíriai helyzetet. Sokan Oroszország fellépését kritizálták, míg mások szerint az Uniónak kellene nagyobb szerepet vállalnia a válság megoldásában.

Schulz parlamenti elnök Törökország további 3 milliárd eurós segélyigényéről, valamint a menekültválság és a török uniós csatlakozási tárgyalások összekapcsolásáról.
       

„Együtt kell működnünk Törökországgal a menekültek érdekében” - mondta Martin Schulz, miután Ahmet Davutoğlu török miniszterelnökkel egyeztetett hétfőn reggel. A megbeszélésen szó volt a menekültválságról, a határellenőrzés kérdéséről, a könnyített vízumigénylésről a török állampolgárok számára, valamint a törökországi sajtószabadság helyzetéről. A török kormány tagjai később részt vettek a menekültválságról szóló rendkívüli uniós csúcstalálkozón Brüsszelben.

Syrian refugee near a camp        

Az immár több éve tartó szíriai polgárháború nemcsak a régió stabilitását sodorta veszélybe, de óriási emberi áldozatokat is követelt. Az Európai Bizottság szerint 2016 szeptemberéig már 13,5 millió szíriai szorult humanitárius segítségre. Az EU már a kezdetektől fogva aggódva figyeli a súlyosbodó humanitárius válságot, és próbál segíteni a rászorulókon.

01_DAY1 (LIBE)_Turkey: MEPs assess response to refugee crisis        

Gülhan fizikát hallgatott Latakia egyik egyetemén, amikor Szíriában kitört a polgárháború. Most 32 éves, immár négy éve él az Osmaniye menekülttáborban Törökország déli részén. Ez az életforma mára már természetessé vált az ő és három gyermeke számára. A szír polgárháború a II. világháború óta nem látott mértékű humanitárius válságot idézett elő. A múlt héten az EP két delegációja Törökországba látogatott és menekültekkel is találkozott, akiknek az életét felforgatta a háború.

Debate with Deputy Speaker of Saudi Arabia’s Consultative Assembly, Mohammed bin Amin Al-Jefri, in AFET        

Szaúd-Arábia konzultatív tanácsának (Madzslisz as-Súra) alelnöke Mohammed bin Amin Al-Jefri látogatott a Parlamentbe hétfőn, hogy a külügyi szakbizottságban régiója helyzetéről vitázzon az EP-képviselőkkel. Az eszmecserén az EU és Szaúd-Arábia közötti együttműködés és a menekültválság is szóba került. Az alelnök szerint a szíriai menekültek befogadása az EU emberi jogok iránti tiszteletét mutatja.

Cikkek 

infographic illustration        

A szír polgárháború a II. világháborúhoz hasonló méretű humanitárius válságot idézett elő az utóbbi években: millióknak kellett elhagyniuk otthonukat, sokan életük kockáztatása árán keresnek menedéket a szomszédos országokban, vagy Európában. „Az Európai Unió soha nem látott kihívásokkal néz szembe. A menekültválság nem szűnik meg, ha elfordítjuk a fejünket. Ettől csak rosszabb lesz ” - mondta Martin Schulz a tagállamok vezetőinek tartott november 12-i, vallettai beszédében.

European Parliament President Martin Schulz press point at the arrival of the European Summit © European Union 2015 - European Council        

A menekültválság volt a téma a tagországok állam- és kormányfőinek szerdai rendkívüli ülésén. A találkozó megnyitóján Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke beszédében emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió egyik alapvető értéke a szolidaritás. „A Parlament az EU Tanácsához hasonlóan az egyik legfontosabb prioritásként elkötelezte magát a Bizottság szeptember 9-én bejelentett javaslatai mellett és további önálló indítványokkal fog előállni" - mondta az EP elnöke.

Syrian refugees carry blankets at the UN-run Zaatari refugee camp, north east of the Jordanian capital Amman        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

A nemzetközi közösségnek teljesíteni kell az iraki és szíriai válság áldozataivá vált millióknak ígért humanitárius segítséget illetően, jelentették ki a képviselők egy csütörtökön megszavazott állásfoglalásban. Sürgették egy adományozói konferencia összehívását, és hangsúlyozták: az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL/DÁIS) nevű szervezet fennhatóságának megszüntetése céljából Szíriában politikai változásokra, Irakban pedig széles társadalmi bázisra támaszkodó kormányra van szükség.

Cikkek 

EP debate on Daesh        

Február 11-án az iraki és a szíriai helyzetről vitázott az EP. A képviselők elítélték az iszlám állam erőszakos cselekményeit és további segítséget sürgettek az áldozatoknak. A szíriai konfliktus miatt 2015 januárjában már 12,2 millió ember szorult humanitárius segítségre. A képviselők szerint meg kell akadályozni azt is, hogy európaiak csatlakozzanak dzsihádista csoportokhoz, és ehhez a térség országaival is együtt kell működni.

Peter Maurer on latest Red Cross missions        

Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke arra kérte az EU-t, hogy tegyen többet a Közel-Kelet és Afrika válság sújtotta részeinek stabilizálása érdekében. Elmondta azt is, hogy 2014-ben az Európai Bizottság volt az ICRC negyedik legnagyobb segélyezője, a felajánlások egytizede érkezett innen. Maurer május 27-i brüsszeli látogatásán találkozott Martin Schulz EP-elnökkel, részt vett a külügyi szakbizottság ülésén, és szerkesztőségünk kérdéseire is válaszolt.

Interview with Lebanon Prime Minister Tamam Salam        

Példátlan helyzetet kell kezelnünk – figyelmeztetett Tammam Salam libanoni miniszterelnök a menekültválsággal kapcsolatban az Európai Parlamentben tett hivatalos látogatásán december 2-án. A miniszterelnök felszólalt a külügyi szakbizottság ülésén, és találkozott Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével is. Szerkesztőségünknek adott interjújában Salam arról is beszélt, hogy miként lehetne megakadályozni, hogy a szíriai konfliktus más országokra is átterjedjen.

Kurdish Peshmerga fighter holds a position at a frontline where heavy clashes against Islamic States (IS) fighters take place        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

Az EP súlyosan elítéli, hogy az Iszlám Állam (IS) nevű szervezet meggyilkolta James Foley és Steven Sotloff újságírókat és David Hainest, egy segélyszervezet munkatársát. A csütörtöki állásfoglalás szerint az Uniónak minden lehetőséget fel kell használnia az iraki állami és helyi hatóságok IS-ellenes harcának támogatására, beleértve a katonai segítséget is. Az EP sürgeti, hogy a nemzetközi közösség vágja el az IS-hez vezető pénzcsatornákat, és találjon politikai megoldást a szíriai válságra.

Sajtóközlemények 

Cikkek 

Az Arab Liga főtitkára, Nabil El Araby EP-képviselőknek elmondja, EU-nak kulcsszerepe van a béke megteremtésében az arab országokban, és együttműködésre szólít fel a fanatizmus ellen.
       

A párizsi terrortámadásokat követően az Arab Liga főtitkára szorosabb együttműködést szorgalmaz az EU-val az extrémizmus visszaszorítása érdekében. Az EP külügyi szakbizottságában január 20-án Nabil El Araby elmondta, hogy a nemzetközi problémák gyökere nem köthető kizárólag csak egy helyhez. Beszélt arról is, hogy miként tekint az arab világ Európára, és megjegyezte, hogy „az Európai Unió minden igaz cél élére áll”.

A Kurdish refugee boy stands during a rainy day at the Rojova Camp, in Suruc        

Az elmúlt években több mint kilencmillió szíriainak kellett elhagynia otthonát. Sokan közülük a szomszédos országokban, Libanonban és Törökországban találtak menedéket. Az EP fejlesztési szakbizottsága november 3-án a szíriai humanitárius válságról és a térségbeli menekültek helyzetéről vitázott. A téma az októberi plenáris ülésen is előkerült, akkor a Kobane városában kialakult helyzetről és az Iszlám Állam által jelentett veszélyekről volt szó.

Isis assault on Kobane, Iraq on the Turkish border        

Törökországnak többet kell tennie azért, hogy meg lehessen állítani az Iszlám Állam (IS) hódítását a szíriai Kobane városánál, fogalmaztak EP-képviselők az október 22-i plenáris vitán. A képviselők elítélték az IS erőszakos cselekményeit, határozottabb fellépést sürgettek a terrorista csoporttal szemben, és segítséget kértek az áldozatok védelméhez. Néhány képviselő megemlítette a vegyi fegyverek által jelentett potenciális veszélyt is, és átfogóbb közel-keleti stratégiát sürgetett.

Syrian refugee children are among those being detained at a closed reception center in Harmanli, Bulgaria on November 6, 2013. ©BELGA-Jodi Hilton-NurPhoto        

Fegyveres konfliktusok, természeti katasztrófák vagy üldözés miatt minden évben több millió ember kényszerül menekülni és elhagyni otthonát. Az elmúlt évben az uniós országok 135 700 menekültnek biztosítottak védelmet, több mint felük menekültstátust is kapott. A június 20-i menekültügyi világnap alkalmából egy rövid összefoglaló arról, hogy mit tesz az EU a témában.

Daily new families come to the Beeka level in Lebanon, flee from war and destruction in neighboring Syria. Among them are always many children and young people. Different organizations try to offer the refugees a temporary home.  ©BELGA/DPA/M.Schmidt        

Egy egész szíriai gyermekgeneráció sorsa forog kockán, és ez alapvetően befolyásolja majd, hogy miként alakul az ország sorsa a konfliktus befejezése után. Erről beszéltek szakértők és EP-képviselők december 18-án, a külügyi és a fejlesztési szakbizottságok ülésén. A fő téma a konfliktus áldozatainak megsegítése volt. „A valódi veszély az, hogy egy egész generációt eshet a gyűlölet és reménytelenség áldozatául” – mondta Anthony Lake, az UNICEF főigazgatója.

Syrian refugees at a makeshift camp        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

Segítséget kell nyújtani a Szíriával határos országoknak, amelyek befogadják az onnan érkező menekülteket, a segítség mikéntjéről pedig egy humanitárius konferencián kell dönteni, véli a Parlament a szerdán elfogadott állásfoglalásában. A képviselők a menekülteknek juttatott humanitárius segély fenntartására ösztönzik az EU-t, emellett biztonságos belépést és tisztességes menekültügyi eljárást kérnek az Unióba érkező menekültek számára.

Sept. 30, 2014 - Kobane, Border Syria - Refugees from Kobane escape from the attacs of IS to the Turkish side, on September 30, 2014. ©BELGA_Zumapress_Sebastian Backhaus        

Több mint 9 millió szíriainak kellett elhagynia otthonát az elmúlt években a polgárháború miatt, az Iszlám Állam előretörése nyomán pedig a helyzet tovább súlyosbodik. „Még egyetlen konfliktus során sem kellett ilyen sokaknak ilyen rövid időn belül menekülniük”, mondta Frej Fenniche, az ENSZ Emberi Jogok Főbiztosának Hivatala (OHCHR) képviselője az EP emberi jogi albizottságának hétfői ülésén. A felszólaló képviselők többsége szerint jobban kell támogatni a konfliktus által érintett országokat.

Interview with Juan Fernando López Aguilar        

Közel háromszázezer szíriai menekült tengődik jelenleg Jordániában a sivatagban, ahol múlt héten egy parlamenti küldöttség tájékozódott a menekültügyi helyzetről. „A menekültek arról álmodnak, hogy visszatérhetnek majd hazájukba és azt szeretnék, ha tennénk valamit” - számolt be tapasztalatairól Juan Fernando López Aguilar, a küldöttség szocialista, spanyol vezetője. Interjú.