„10–15 év múlva természetes lesz ukrán csatlakozásról beszélni” 

 
 

Megosztás itt: 

Paweł Kowal 

A keleti partnerség vilniusi csúcstalálkozója mérföldkő lehet az EU–ukrán kapcsolatokban, amennyiben a két fél aláírja a partnerségi megállapodást. Eközben Pat Cox és Aleksander Kwaśniewski, az EP különmegbízottjai szerdán ismertetik jelentésüket a Tyimosenko-ügyről. Erről kérdeztük Paweł Kowalt (lengyel, konzervatív-reformer), az EU–Ukrajna parlamenti együttműködési bizottságba delegált küldöttség elnökét.

Mivel készül a két fél? Mik a várakozások a vilniusi találkozó előtt?


A keleti partnerkapcsolatokra szánt új költségvetéssel és az aláírásra kész EU–Ukrajna partnerségi megállapodással utazunk Vilniusba. Hasonló megállapodást kezdeményezünk Grúziával és Moldovával is. Moldovának vízummentes utazási lehetőséget is kínálunk. Cserébe beszámolnak arról, hogy milyen reformokat értek el. A keleti partnerség - amelyet sokan kritizáltak azért, mert nem elég intenzív - gyümölcsözik és meghatározó politikai eszközzé vált.


Megakadályozhatja valami az egyezmény aláírását? Ha igen, van-e B terv?


A megállapodást megtárgyalták, láttamozták, lefordították és jogilag átnézték. Már csak alá kell írni. Szükség van még a Tanács politikai egyetértésére. Attól függ, hogy tagállamok aláírják-e a megállapodást, hogy megoldódik-e Julija Tyimosenko ügye.


Milyen hatása lehet a megállapodásnak az EU–ukrán és az ukrán–orosz kapcsolatokra?


Az ukránok még inkább otthon érezhetnék magukat Európában, annak ellenére, hogy még nem tagjai az EU-nak. De 10–15 éven belül természetes lesz az ukrán csatlakozásról beszélni. Egyértelmű üzenetet kell küldenünk a keleti partnerség országainak, ami a társulási megállapodáson kívül a vízummentes utazás lehetősége lehet.


A megállapodás nem változtat sokat az ukrán–orosz kapcsolatokon. Új kereskedelmi csatornákat nyit majd meg az Ukrajnában tevékenykedő oroszoknak. Pragmatikusan nézve Oroszország új, kedvező gazdasági kapcsolatokat kínálhat majd Ukrajnának a megállapodás aláírását követően. Túl sok az erős kötelék ahhoz, hogy bárki is felbontsa őket.


Az interjú még azelőtt készült, hogy az ukrán kormány elutasította a partnerségi megállapodás aláírását.