Ukrajna: az EU-nak támogatnia kell az európai jövőért tüntetőket 

 
 

Megosztás itt: 

Balról jobbra: Štefan FÜLE, José Ignacio SALAFRANCA SÁNCHEZ-NEYRA, Libor ROUČEK, Graham WATSON, Rebecca HARMS, Ryszard Antoni LEGUTKO, Helmut SCHOLZ, Zbigniew ZIOBRO, Adrian SEVERIN 

Az EU-nak nem szabad lemondania azokról, akik az ellen tüntetnek Ukrajnában, hogy kormányuk elutasította a kapcsolatok szorosabbra fűzését az EU-val, vélte az EP-képviselők többsége az EU és keleti partnerországai vilniusi csúcstalálkozójáról és az ukrajnai helyzetről rendezett keddi plenáris vitán. Voltak olyan felszólalók is, akik szerint az ukrán kormány döntése az uniós külpolitika kudarcát jelzi, és Oroszország helyzetét erősítik.

Štefan Füle, az EU szomszédságpolitikájáért felelős európai biztos arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna nem engedheti meg a feszültség fokozódását és a megosztottság elmélyülését akkor, amikor pénzügyi válság fenyegeti az országot. „A lakosság nagy része eldöntötte, hogy Ukrajna milyen irányba tartson” – fogalmazott.


Európai jövő


José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra (néppárti, spanyol) szerint nem éppen az uniós külpolitika fénypontja, hogy Ukrajna nem írta alá a társulási megállapodást az EU-val. „Nehéz megérteni, hogy az utolsó pillanatig senki nem gondolt arra, hogy az ukrán elnök becsukhatja az ajtót” – mondta.


Libor Rouček (szocialista, cseh) szerint az EU-nak segítenie kell azoknak Ukrajnában, akik egyértelművé tették, hogy az EU felé szeretnének közelíteni, és vallják az EU által képviselt értékeket.


Graham Watson (liberális, brit) így látja az ukrajnai eseményeket: „ az emberek európai jövőt szeretnének, ezt nem lehet megtagadni tőlük. Jó lenne, ha azon uniós polgárok között is ilyen szenvedélyt látnánk, akik adottnak veszik az uniós tagsággal járó előnyöket.”


Ukrán zászlóval a nyakában szólalt fel Rebecca Harms, a zöldek német társelnöke. „Európa feladata, hogy megakadályozza az erőszak eszkalálódását és gondoskodjon arról, hogy tárgyaljanak a felek” – mondta.


Kudarc vagy siker a vilniusi csúcs?


Ryszard Legutko (konzervatív-reformer, lengyel) megalázó bukásként értékelte a keleti partnerségi csúcsot: „Oroszország győzött, az EU veszített”.


Helmut Scholz (baloldali, német) szerint Ukrajna polgárainak maguknak kell dönteniük a sorsukról, az EU-nak pedig mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy erre lehetőségük legyen.


Zbigniew Ziobro (EFD, lengyel) az EU kudarcának tekintette a vilniusi csúcstalálkozót. „A javasolt együttműködést elutasította a legnagyobb partnerünk a régióban” – mondta.


Adrian Severin (független, román) szerint az EU-nak meg kell értenie, hogy a bővítés és a társulási megállapodás a szomszédos országokkal az EU biztonságáról szól, nem pedig a partnerországok átalakításáról.


A vízummentes utazás már sokat segíthet


Janukovics elnöknek hallgatnia kell az emberekre, mondta Elmar Brok (néppárti, német), a külügyi szakbizottság elnöke. Szerinte nemzetközi jogot sért, hogy Moszkva kereskedelmi nyomást gyakorol Ukrajnára.


„Tegnap fiatal diákokkal beszéltem a tüntetésen Kijevben. Azt üzenjük nekik, hogy nem kell aggódniuk, megnyitjuk az ajtót előttük” – mondta Paweł Kowal (konzervatív-reformer, lengyel), az EU–Ukrajna parlamenti együttműködési bizottságba delegált küldöttség elnöke. Véleménye szerint a vízummentes utazás biztosítása egy év alatt teljesen megváltoztathatja a helyzetet.


A keleti partnerségi együttműködés jövőjéről szóló állásfoglalásról csütörtökön szavaz az EP.