Ukrajna: merre van a kiút a válságból? 

 
 

Megosztás itt: 

Ukrán lobogó a kijevi Függetlenség téren ©BELGAIMAGE/AFP/G.Savilov 

Mit kell tenni az ukrajnai válság megoldásához? Európa és a világ politikai vezetői napok óta azon törik a fejüket, hogy miként lehetne rendezni a helyzetet Oroszországgal és a politikailag megosztott Ukrajnával. Knut Fleckensteint (szocialista, német), az EU–Oroszország parlamenti együttműködési bizottságba delegált küldöttség vezetőjét, illetve Paweł Kowalt (konzervatív-reformer, lengyel), az EU–Ukrajna parlamenti együttműködési bizottságba delegált küldöttség elnökét kérdeztük.

Mit kezdjen az EU Oroszországgal, hogy a pattanásig feszült helyzetet meg lehessen oldani?


Knut Fleckenstein: Először is ragaszkodunk ahhoz, hogy az orosz csapatok elhagyják Ukrajnát, mivel egyértelműen megszegték a nemzetközi jogot és a nemzetközi kötelezettségeiket. Ezenkívül késznek kell lennünk arra, hogy segítsünk az átmeneti ukrán kormánynak, hogy olyan megoldásokat találjon, amelyek tükrözik az ország túlnyomó többségének érdekeit, beleértve az összes ukrán állampolgárt, köztük az orosz ajkúakat is.


Paweł Kowal: A legfontosabb, hogy a nemzetközi joghoz és a tényekhez ragaszkodjunk. A Krím félsziget Ukrajna integráns része, ezt senki nem kérdőjelezte meg. Az orosz csapatok nemzetközi és kétoldalú kötelezettségeiket is megszegték.


Az EU-nak összehangoltan és gyorsan kell reagálnia. A tagállamoknak, az uniós intézményeknek, az Egyesült Államoknak és a NATO-nak ugyanazt az üzenetet kell megfogalmazniuk, mégpedig gyorsan. Meg kell mutatni, hogy nincs előre eldöntött helyzet a Krím-félszigeten. Ha ezt nem tesszük meg most, elveszítjük a lehetőséget.


Mi akadályozhatja meg Putyint abban, hogy ne eszkalálódjon tovább a helyzet a Krím félszigeten? Elégségesek-e a szankciók, vagy meg kell-e fontolni az ország nemzetközi szervezetekből való kizárását? Mit tegyen Ukrajna?


Knut Fleckenstein: Most nem a szankciókra összpontosítanék, hanem inkább a diplomácia és a párbeszéd lehetőségeire. Ugyanezt várjuk el Oroszországtól is. Nincs miről beszélni Oroszországgal a Krím-félszigeten állomásozó csapatokról: el kell hagyniuk a területet. Most a kijevi kormányon a sor, hogy bizonyítsa, hogy kész egy olyan alkotmányos reformon dolgozni, amely széles körű támogatást tudhat maga mögött. Az új kormány politikájának befogadónak kell lennie, és figyelembe kell vennie azon ukrán állampolgárok érdekeit is, akik az ország keleti és dél-keleti részén élnek. Nincs „a győztes mindent visz” típusú megoldás az elmúlt hónapok politikai válságára. Csak akkor lehet megoldani a jelenlegi helyzetet Ukrajnában, ha a politikai döntések az ukrajnai állampolgárok túlnyomó többségének érdekeit képviselik.


Paweł Kowal: Az első lépés az erős diplomáciai ellenállás, a nemzetközi intézményekből, például a NATO-Oroszország Tanácsból való kizárás lehetősége csak ezután következik. Ha ez sem elég, célzott szankciókat kell foganatosítani az összes olyan politikussal szemben, akik támogatják egy szuverén országgal szembeni erőszakot.


Ukrajnának a nemzetközi jogra kell hivatkoznia és kijelentenie, hogy az ország egy területét megszállták. Amennyiben ez nem történik meg, cselekvésképtelennek gondolhatják az ukrán hatóságokat.