Megosztás itt: 

A képviselők hozzájárultak az Ukrajnából érkező áruk vámjának csökkentéséhez, így az ország bajba jutott gazdaságának megsegítéséhez ©BELGAIMAGE/AFP/S.SUPINSKY 

Az ukrán vasra, acélra, mezőgazdasági terményekre és gépekre kivetett uniós vámok 98 százalékát megszünteti az a javaslat, amelyhez csütörtökön járult hozzá az Európai Parlament. Az egyoldalú intézkedés 487 millió eurót hagy az ukrán gyártóknál és exportőröknél, így jelentős segítséget jelent a küszködő ukrán gazdaságnak.

„Az Európai Parlament már évek óta támogatta Ukrajna uniós elkötelezettségét. Most végre a gyakorlatba is átültethetjük ezt a támogatást azzal, hogy segítünk a gazdasági válság sújtotta, a pénztartalékaiból kifogyó és Oroszország egyre növekvő nyomásának kitett Ukrajnának" - mondta a témáért felelős lengyel néppárti képviselő, Pawel Zalewski. „Putyin bezárja az orosz piacokat Ukrajna előtt, mi pedig megnyitjuk a sajátunkat." Az Európai Parlament 531 szavazattal, 88 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot.


Mely vámokat szüntetik meg?


A 2014 májusától érvényes, egyoldalú kereskedelmi lépés az Ukrajnából származó ipari termékekre jelenleg kivetett uniós vámok 94,7 százalékát távolítja el, a fennmaradó néhány termékkategóriára vonatkozóan pedig csökkenti a vám mértékét.


A lépés az ukrán mezőgazdasági export 80 százalékát is megszünteti.


Az Unió azonban saját termelőinek érdekeit szem előtt tartva korlátozza bizonyos, a területére vámmentesen importálható „érzékeny" termékek mennyiségét. Ilyen termék például a gabona, a sertés-, a marha-, és a baromfihús és a feldolgozott húsáru.


Átmeneti és egyoldalú intézkedés


Az Uniós kereskedelmi kedvezményt jelentő lépésekre Ukrajnának nem kell az uniós termékek behozatalára kivetett saját vámjai visszavonásával válaszolnia. Az ország azonban nem emelheti saját vámjait.


Az Ukrajnából importált termékeknek továbbra is meg kell felelniük a származási hely feltüntetésére vonatkozó szabályoknak, az ukrán hatóságoknak pedig garantálniuk kell, hogy harmadik országból érkező, de ukrán termékként feltüntetett áru nem lépi át az ukrán-EU határt.


Amennyiben az Ukrajnából érkező áru olyan mértékben árasztja el az uniós piacot, hogy az az uniós termelőknek komoly nehézséget okoz vagy okozhat, akkor az EU visszaállíthatja a vámokat.


A vámkedvezmény a végső döntéstől 2014. november elsejéig, vagy az átfogó kereskedelmi egyezményt is magába foglaló EU-ukrán társulási szerződés életbe lépéséig érvényes.


A következő lépések


A döntés életbe lépéséhez még az EU Miniszterek Tanácsának hivatalos jóváhagyására van szükség. Az EU külpolitikai vezetője, Catherine Ashton már bejelentette, hogy a kereskedelmi kedvezményeket „pár héten belül bevezetik".