Paweł Kowal Ukrajnáról: „Ha az EU nem lép fel erélyesebben, Putyin fog lépni” 

 
 

Megosztás itt: 

Kérdezz-felelek Paweł Kowal EP-képviselővel 

Már több mint négy hónapja foglalkoztatják az ukrajnai események a nemzetközi közvéleményt: a Majdan téri tüntetések, az azt követő erőszakos összecsapások, a Krím félsziget orosz elcsatolása. Paweł Kowal (konzervatív-reformer, lengyel), az EU–Ukrajna parlamenti együttműködési bizottság elnöke szerint „az EU-nak már sokkal hamarabb lépnie kellett volna”. A témát április 9-én vitathatták meg olvasóink a képviselővel Facebook-oldalunkon.

A chat résztvevői közül sokakat foglalkoztatott Oroszország szerepe az ukrajnai eseményekben, valamint a Krím félsziget annektálása. Kowal szerint az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók nem elég hatásosak.


„Az EU-nak már sokkal hamarabb lépnie kellett volna. Fel kell függesztenünk Oroszországgal a katonai együttműködést, mint ahogy be kell szüntetnünk a fegyverkereskedelmet is velük” – javasolta.


Szerinte Putyin közelről figyeli az EU krími történésekre adott reakcióit, és „ha az EU válasza nem elég erélyes, további lépésekre lehet számítani Putyintól”.


Ami az uniós országok orosz energiafüggőségét illeti: Kowal nem tart egy újabb energiakrízistől, mert a „tagállamok megfelelő mennyiségű gáztartalékkal rendelkeznek, amúgy pedig adott esetben az USA-ból tudnak palagázt importálni”. Mindezek ellenére a közeljövőben az EU-nak törekednie kell arra, hogy „függetlenedjen az orosz gáztól”.


Az Európai Parlament támogatja az EU–Ukrajna társulási szerződés aláírását, amelynek meghiúsulása tavaly ősszel kirobbantotta a Majdan téri tüntetéseket. A képviselő szerint a szerződés készen áll az aláírásra, és Kowal reményei szerint minél hamarabb, a májusi ukrajnai elnökválasztás után már meg is kötik.


A chat teljes szövegét a jobb oldali linkre kattintva lehet elolvasni.