Az EP elnöke Kijevben: „Ami Ukrajnában történik, minden európait érint” 

 
 

Megosztás itt: 

Martin Schulz a kijevi Majdan téren 

„Nem nézhetjük tétlenül, ahogy a nemzetközi közösség alapelveit megsértik. Vannak bizonyos szabályok, amelyeket az államoknak be kell tartaniuk, amikor egymással érintkeznek”, mondta Martin Schulz, az EP elnöke pénteki kijevi látogatásakor. A kétnapos látogatás során Schulz találkozott Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel és Petro Porosenko elnökkel.

A jelenleg is zajló orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban Schulz így nyilatkozott: „Egy évvel korábban nem tudtam volna elképzelni, hogy 2014 őszén, huszonöt évvel a hidegháború vége után visszatérhet a háborútól való félelem Európába, és megkérdőjeleződnek azok az elvek, amelyeket magától értetődőnek tartunk. Ami Ukrajnában történik, minden európait érint”.


Schulz szerint politikai megoldásra van szükség, és tiszteletben kell tartani Ukrajna integritását és szuverenitását. „Az EU hosszú távon támogatja Ukrajnát. Azért lett Kijev az első hivatalos látogatásom úti célja, hogy kifejezzem szolidaritásunkat az ukránokkal. Az Európai Parlament Önök mellett áll ezekben a nehéz időkben, ahogy azt a múltban is tette.”