Megosztás itt: 

Az EP elnöke Strasbourgban a Parlament nevében aláírja az Unió és Ukrajna társulási szerződését © European Union 2014 - European Parliament 

Az Európai Parlament kedden Strasbourgban hozzájárulását adta az Európai Unió és Ukrajna közötti, mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi zónát is magába foglaló társulási szerződéshez. Ezzel egyidejűleg Kijevben az ukrán parlament is ratifikálta a megállapodást. A megállapodás alapvető politikai társulást és gazdasági integrációt hoz létre az Európai Unió és Ukrajna között, és biztosítja a piacokhoz való kölcsönös hozzáférést.

A képviselők 535 szavazattal, 127 ellenszavazat és 35 tartózkodás mellett fogadták el a megállapodást.


„A ratifikáció intézményesíti Ukrajna választását, összekötve Európa és Ukrajna jövőjét. Az ukrán társadalom nagy árat fizetett az európai jövőért: az ország számtalan áldozatot gyászol, területe orosz megszállás alá került és egyre nehezebb gazdasági körülmények között él. A ratifikációval Európa a leghatározottabban kiáll Ukrajna mellett annak ellenére, hogy a megállapodás végrehajtását sajnos elhalasztottákˮ - mondta a témáért felelős lengyel néppárti Jacek Saryusz-Wolski képviselő a szavazás előtt. A megállapodás „nem az Unió és Ukrajna kapcsolatainak végállomásaˮ, és az EU és Ukrajna közös jövőjét most „egyre szigorúbb szankciók bevezetésévelˮ kell védeni az orosz agressziótól „egészen addig a pontig, ahol Oroszország már túl nagy árat fizet politikája fenntartásáértˮ.


„Történelmi pillanatot élünkˮ - mondta Martin Schulz (S&D, DE), a Parlament elnöke az élő videokapcsolaton keresztül a strasbourgi és kijevi képviselőknek. „Igazi demokrácia, az irányított demokrácia ellentéte az, hogy most két parlament szabadon, egy időben dönt erről a megállapodásról. (…) Az Európai Parlament mindig is kiállt, és ezen túl is kiáll Ukrajna területi egysége és függetlensége mellettˮ - tette hozzá.


„Az ukránok megállították a keletre robogó expresszvonatot, és remélem, hogy a mai szavazás is alátámasztja ezt. A szimultán ratifikáció nem pusztán Ukrajna, hanem Európa számára is nagy tett, hiszen Ukrajna nélkül nincs egységes Európaˮ - mondta Ukrajna elnöke, Petro Porosenko a megállapodás ukrán ratifikálása előtt. „Szeretném megköszönni Európának a támogatását ebben a nehéz időszakban. A kormánytól pedig reformokat várok, az egyetlen dolgot, amit ez EU most tőlünk cserébe kér. Arra biztatom a kormányunkat, hogy semmilyen módon ne késleltesse a reformok elindítását."


Mit tartalmaz a megállapodás?


A megállapodás a politikai társulásra és a szabadkereskedelemre is kiterjed. A politikai kitételek a politikai párbeszéd új csatornáinak megnyitásával és a többek között ez energiaügy, közlekedés és oktatás terén történő együttműködés alapszabályainak lefektetésével egy lépéssel közelebb hozzák Ukrajnát az EU-hoz. A megállapodás reformok véghezvitelére és a demokratikus alapelvek, az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartására kötelezi Ukrajnát.


A megállapodás emellett többek között nagyobb mozgásszabadságot biztosít az ukrán munkavállalók számára, meghatározza a vízummentesség bevezetésének lépéseit, és elkezdi az uniós és az ukrán szabályzás összehangolását azáltal, hogy részletesen megszabja az uniós joganyag ukrajnai átültetésének és életbe léptetésének ütemtervét.


A mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás alapvetően az uniós és az ukrán piac integrációját jelenti. Megszünteti az importvámokat és tiltja a további kereskedelmi korlátozásokat, bár egyes „érzékenyˮ területeken, például a mezőgazdasági termékek kereskedelmében fenntart bizonyos korlátozásokat és átmeneti időszakokat. A megállapodás a kormányzati közbeszerzési piacokat is részben integrálja.


Mikor lép életbe a megállapodás?


A mai, strasbourgi és kijevi szavazás eredményeképpen a megállapodás politikai része ideiglenesen alkalmazható lesz, amint a Tanács megerősíti azt. A teljes életbe lépéshez a megállapodást mind a 28 tagállamnak ratifikálnia kell. Eddig ezt hat tagország tette meg, az összes ratifikációig több év is eltelhet.


A kereskedelmi szabályok eredetileg idén november 1-től léptek volna életbe, de szeptember 12-én, pénteken az EU, Ukrajna és Oroszország megállapodott, hogy a megállapodás szabadkereskedelemre vonatkozó kitételeinek ideiglenes életbe lépését 2015. december 31-ig elhalasztja.


Az Európai Bizottság bejelentette, hogy továbbra is fenn kívánja tartani az egyoldalú kereskedelmi kedvezményeket Ukrajna felé, azaz gyakorlatilag egyoldalúan megnyitja az uniós piacot Ukrajna számára. A kedvezményes kereskedelem fenntartásához az Európai Parlament jóváhagyására lesz szükség.