Történelmi szavazás: egyszerre hagyta jóvá Strasbourg és Kijev az EU–Ukrajna megállapodást 

 
 

Megosztás itt: 

Együtt szavazta meg a két parlament a megállapodást 

Szimbolikus lépésként szeptember 16-án egyszerre szavazta meg az európai és az ukrán parlament az EU–Ukrajna társulási megállapodást, amely a két fél között megerősíti a gazdasági kapcsolatokat és elmélyíti a politikai együttműködést. Erre akkor kerül sor, amikor továbbra is feszült a viszony Oroszország és Ukrajna között, az EU és Oroszország pedig kölcsönös gazdasági szankciókat léptetett életbe egymással szemben.

A két parlament között élő videokapcsolat volt a szavazás előtt. Martin Schulz, az EP elnöke történelminek nevezte a szavazást, és hangsúlyozta, hogy az EP továbbra is kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.


Petro Prosenko ukrán államfő megköszönte az EU segítségét, és arra sürgette az ország kormányát, hogy hajtsa végre a szükséges reformokat.


A megállapodás a várakozások szerint évente 1,2 milliárd euróval növelheti az ukrán államháztartás bevételét, az EU-ba irányuló ukrán kivitel értéke pedig 1 milliárd euróval nőhet évente. 2013-ban ez összesen 12,8 milliárd euró volt.


További részletek a megállapodásról sajtóközleményünkben, amely a jobb oldali linken is elérhető.