Megosztás itt: 

A képviselők üdvözlik a tűzszüntetet, de attól tartanak, hogy az orosz csapatok átrendeződés után folytatják az offenzívát ©Belga/AFP/F.Monteforte 

Az Európai Parlament üdvözli, hogy feltűnt a remény az ukrán helyzet békés rendezésére és hogy megszületett az Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés. Ugyanakkor az ukrán területen zajló, hadüzenet nélküli „hibrid háborúˮ kapcsán aggodalmát fejezte ki a valós orosz szándékot illetően. A képviselők a csütörtökön megszavazott állásfoglalásban felszólítják a tagállamokat, hogy halasszák el az Oroszországgal tervezett energetikai megállapodásaikat, beleértve a Déli Áramlat vezetéket.

A képviselők üdvözlik a donyecki és luhanszki körzet vitatott területeinek különleges jogállására vonatkozó, újonnan elfogadott ukrán törvényt és az ukrán parlamentben szeptember 16-án megszavazott amnesztiát, amelyek „jelentősen hozzájárulnak a helyzet enyhítéséhezˮ.


Az Ukrajnával kötött uniós megállapodás nem változik


A kedden az ukrán és az Európai Parlamentben egyszerre elfogadott, Unió és Ukrajna közötti társulási és szabadkereskedelmi megállapodás „sem most, sem később nem módosítható", az orosz nyomás ellenére sem, hangsúlyozták a képviselők. Felszólítják a tagállamokat, hogy gyors ütemben ratifikálják a megállapodást.


A képviselők üdvözlik az minszki tűzszüneti megállapodást és sajnálatukat fejezték ki, hogy azt az orosz erők és a szeparatisták folyamatosan megszegik. Ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot, hogy „a tűzszünet ürügyként szolgál az orosz csapatoknak az átcsoportosításhoz, hogy folytathassák (…) offenzívájukatˮ.


Jogosak az EU szankciói, szigorítani kell őket


Az Európai Parlament támogatja az Unió legújabb, Oroszországra kivetett szankcióit, és az orosz „ellenlépéseketˮ indokolatlannak tartja. Felszólítja az Uniót, hogy fontolja meg az „Oroszország kizárását a nukleáris együttműködésből és a Swift rendszerbőlˮ.


A képviselők üdvözlik a Mistral helikopter-hordozók orosz leszállításának leállítására vonatkozó francia kormánydöntést, és felszólítják a többi tagállamot, hogy járjanak el hasonlóan más, az uniós szankciók áltan nem érintett áruk, például fegyverek és civil illetve katonai kettős felhasználású termékek esetében.


A képviselők felszólítják a tagállamokat, hogy halasszák el az Oroszországgal tervezett energetikai megállapodásaikat, beleértve a Déli Áramlat vezetéket.


A maláj légitársaság MH17 számú járata lezuhanásának okait kutató, független, gyors és teljes körű vizsgálat (amelyet a Holland Biztonsági Testület végez) elengedhetetlen, jelentették ki a képviselők, akik kérik, hogy a felelősöket állítsák bíróság elé.


A Parlament aznban ragaszkodik a politikai, és nem katonai megoldáshoz, és a szankciók „visszafordíthatóságát és arányosságátˮ hangsúlyozták a helyzet javulásának esetére. A képviselők az Ukrajna és Oroszország közötti párbeszéd elősegítésére kérik az Uniót.


Több pénzt az orosz embargó sújtotta gazdálkodóknak


Növelni kellene az orosz embargó által érintett uniós gazdálkodók megsegítésére rendelkezésre álló 125 millió eurós forrást, és a támogatást több termékre ki kellene terjeszteni, vélték a képviselők. A Parlament emellett azt kéri az Uniótól, hogy az uniós túlkínálat kialakulásának elkerülése érdekében a gazdálkodókat az alternatív (harmadik országbeli) piacokon zajló promóció fokozásával is segítse. Az ehhez szükséges pénzt a mezőgazdasági költségvetésen kívülről kell előteremteni, hiszen „a válság elsősorban és leginkább politikai természetűˮ, fogalmaztak a képviselők.


Bocsássák szabadon az elrabolt észt hírszerző tisztet


A képviselők elítélik egy észt hírszerző tiszt elrablását észt területről, és felszólítják az orosz hatóságokat, hogy „haladéktalanul bocsássák szabadon Eston Kohvert és tegyék lehetővé Észtországba történő biztonságos hazatérésétˮ.