Ukrajna: gyors kormányalakítást és reformokat sürgetnek a képviselők 

 
 

Megosztás itt: 

Petro Poroshenko (balra) és Andrej Plenkovic (jobbra) Kijevben 2014. október 27-én  

Ukrajnának gyorsan meg kell alakítania az új kormányt és elindítania a szükséges reformokat, javasolták EP-képviselők az ország vezetőinek azt követően, hogy a vasárnapi parlamenti választást az Európa-barát erők nyerték meg. A választások tisztaságát az EP megfigyelő küldöttsége is felügyelte. A választások másnapján a képviselők ígéretet tettek Ukrajna elnökének és miniszterelnökének arra, hogy az EP minden tőle telhetőt megtesz a társulási szerződés mielőbbi végrehajtása érdekében.

Hétfőn az Andrej Plenkovic (néppárti, horvát) által vezetett küldöttség találkozott Petro Porosenko elnökkel és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel. A választáson a két politikus pártja érte el a legjobb eredményt, mindkét párt 22% körül teljesített.

Szavazatszámlálás az ukrajnai parlamenti választások után 2014. október 26-án ©BELGA_AFP_G.SAVILOV 

„Az országban uralkodó rendkívül nehéz körülmények ellenére - a Krím illegális elcsatolására és az erőszakos cselekmények dacára - a kormány és a hatóságok nagyon jól megszervezték a választásokat”, mondta Plenkovic.

Az EP küldöttsége tizennégy tagú volt. A képviselők kilenc országból érkeztek, az összes parlamenti frakció képviseltette magát. A delegáció a választások napján Kijevben, Odesszában, Harkovban, Dnyipropetrovszkban és Cserkasziban felügyelték a választás menetét és a szavazatszámlálást.