Karas: ha a tárgyalások eredménytelenek, eszkalálódhat az ukrajnai helyzet 

 
 

Megosztás itt: 

Othmar Karas 

Újraindították az uniós országok a béketárgyalásokat Oroszországgal és Ukrajnával, hogy elejét vegyék az ukrajnai helyzet további súlyosbodásának. Hétfőn az EP külügyi szakbizottsága Alekszej Puskovval, a Duma külügyi bizottságának vezetőjével vitatta meg a helyzetet. A találkozó után Othmar Karasszal (néppárti, osztrák), az EU–Oroszország parlamenti együttműködési bizottság elnökével beszélgettünk.

Ön szerint a legújabb német–francia–ukrán–orosz tárgyalások segíthetnek a béke megteremtésében?


A béketeremtés alapja a nemzetközi jog, amit tiszteletben kell tartani. Oroszország megsértette a nemzetközi jogot: magyarázatai ellentmondanak a helsinki megállapodásban foglaltakkal, cselekedetei ellentétesek például a biztonsági garanciákról szóló budapesti memorandum tartalmával is. A minszki megállapodás tiszteletben tartása elengedhetetlen ahhoz, hogy az EU, Ukrajna és Oroszország meg tudjon állapodni. Ha Oroszország tiszteletben tartaná a nemzetközi jogot, az megnyitná az utat a további tárgyalások előtt is. Van miről tárgyalnunk.


Ha nem születik megoldás, fenyegetve érezhetik-e magukat például a balti államok?


Sokan fenyegetve érzik magukat. Leginkább úgy tudjuk megnyugtatni őket, ha az összes fél betartja a jelenlegi szabályokat, és végrehajtja a megállapodásokban foglaltakat.


Ha valaki megszegi ezeket és nem tartja tiszteletben a jogot, akkor nehéz bizalommal lenni iránta. Oroszországnak tiszteletben kell tartania Ukrajna függetlenségét és szuverenitását. Ez a többi kérdés megoldásában is segíthet.


Jó ötletnek tartja, hogy az Egyesült Államok fegyvereket szállítana Ukrajnának?


A problémákat fegyverek nem, csak emberek oldhatják meg. Európa receptje a párbeszéd. Tárgyalnunk kell, és közösen kell megoldást találni a problémákra. Ezért örülök annak, hogy az Európai Unió és a tagállamok sok időt és energiát fordítanak erre. Puskov látogatása is üdvözlendő. A legfontosabb, hogy egymás szemébe tudunk nézni és meg tudjuk beszélni a problémákat, nem pedig fegyverekkel lövünk egymásra.


Remélem, hogy szerdán történik előrelépés. Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, minden nap nő a katonai eszkaláció veszélye. Csak arra tudok kérni mindenkit, hogy minden lehetőséget ragadjanak meg a tárgyalásra. A helyzet rendezésének egyetlen alapja a minszki megállapodás, ahogy azt mindenki elfogadta.