Gabrielius Landsbergis: „az Oroszország elleni szankciók eredményei láthatóak” 

 
 

Megosztás itt: 

Gabrielius Landsbergis 

Az EU–orosz kapcsolatok voltak napirenden ma délelőtt az EP-ben, holnap pedig a képviselők szavaznak az erről szóló állásfoglalásról is. A helyzetről Gabrielius Landsbergis néppárti, litván képviselőt kérdeztük, aki az uniós politikusok és tisztviselők oroszországi kitiltásáról, valamint az Oroszország elleni szankciók hatásairól készített jelentést a közelmúltban.

Mit gondol arról, hogy Oroszország nemrégiben 89 uniós politikust és tisztviselőt tiltott ki az országból?


A feketelista magyarázat arra, hogy miért tartóztattak fel korábban minden indoklás nélkül EP-képviselőket a reptéren, és nem engedték őket Oroszországba.


Ez a lista nem átlátható, illegális és esetleges. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy a listán szerepelők felemelték szavukat az emberi jogok megsértése ellen, valamint az ukrajnai agresszióval szemben.


Az Európai Parlamentben támogatjuk kollégáinkat és a többi listán szereplő személyt. A helyzet azonban azért szerencsétlen, mert amíg az Európai Parlament próbálja nyitva tartani a párbeszéd csatornáit, addig az orosz hatóságok elzárják azokat.


Figyelembe véve néhány tagállam reakcióit, eredményesek lehetnek-e az Oroszország elleni szankciók?


Szerintem az eredmények már most mutatkoznak. A konkrét eredményeket nehéz mérni, de azt látjuk, hogy az alacsony olajáraknak köszönhetően is szenved az orosz gazdaság. A szankciók fő indítéka az volt, hogy Oroszország változtasson a politikáján.


A nagy infrastrukturális projektek nagy nyomás alá kerültek, Oroszország nem tudja befejezni őket. Szerintem már most látjuk a szankciók eredményeit, és remélem, hogy a tagállamok részéről is meglesz a támogatás a jövőben.


Mi az Európai Parlament szerepe a tárgyalóasztalnál?


Az Európai Parlament fontos partner a tárgyalásokban, én például folyamatos kapcsolatban állok Donald Tuskkal (az Európai Tanács elnöke – a szerk.) és megosztjuk az információkat egymással. Az EP támogatja a tárgyalásokat, és ha a Tanáccsal sikerül megtalálni a közös hangot, akkor Európa képes azt az üzenetet közvetíteni, hogy határozottan fel tud lépni az ügyben.


További hírek az Európai Parlamentből erre a linkre kattintva.

Az interjú először 2015. március 26-án jelent meg az EP honlapján.