Pat Cox: „Még mindig nagy az igény egy benső átalakulásra Ukrajnában” 

 
 

Megosztás itt: 

Interjú Pat Cox volt EP-elnökkel 

„Ukrajnának még mindig szüksége van segítségre, de más, azonnali reakciót kívánó események elterelték róla a figyelmet” - véli Pat Cox volt EP-elnök. Az EP február 29. és március 2. között a jó parlamenti és törvényhozási gyakorlatokról szóló konferenciát rendez, amelynek az Ukrajna és az EP között nyáron aláírt megállapodásnak megfelelően az ukrajnai események állnak a középpontjában. A konferencián mintegy negyven ukrajnai képviselő vesz részt, a hetet Pat Cox előadásával nyitják meg.

Ön vezeti az EP ukrajnai megfigyelő küldöttségét, mesélne erről?

 

Eddig több mint 100 mélyinterjút készítettünk parlamenti képviselőkkel, bizottsági elnökökkel, közigazgatási dolgozókkal, civil szervezetek és nemzetközi szervezetek képviselőivel. Komoly feladat volt, amelynek során arra kerestük a választ, mire lenne szüksége az ukrán parlamentnek a reformokhoz. Ukrajnának még mindig szüksége van segítségre, de más események elterelték róla a figyelmet.


Milyen ajánlásokat tesznek a küldöttség jelentésében?


Ukrajnában a képviselők kezdeményezhetnek jogszabályt, ez a jogszabályok kezdeményezésének leggyakoribb formája, amely olyan méreteket ölt, hogy a képviselők javaslatai elárasztják a rendszert. A jelentésben javaslatokat teszünk arra, hogyan lehet ezt kezelni.


A végrehajtást és a parlament szerepét is tanulmányoztuk, valamint azt, hogy mennyire nyitott, átlátható és elszámoltatható a működésük az állampolgárok felé. Emellett megvizsgáltuk, hogyan lehet közelíteni az ukrán jogot az unióshoz, erre is teszünk javaslatokat.


Fontos megjegyezni, hogy a posztszovjet országok pártpolitikai rendszere nem kiforrott és általában néhány erős személyiség köré szerveződik. Ezért a koalíció, az ellenzék és a párbeszéd kérdését is vizsgáltuk. A jelentésben javasoljuk, hogy a parlament sürgősen kezdjen el dolgozni a magatartási kódexén. Összesen mintegy 50 ajánlást teszünk.


Csaknem két év eltelt azóta, hogy a kijevi Euromaidan téren tartott tüntetés Viktor Janukovics elnök távozásához vezetett. Mi a helyzet most Ukrajnában?

 

Az elmúlt hónapokban komoly ellentétek alakultak ki a kormány és néhány frakció, illetve a parlament, a kormány és az elnök között. Ezért a mostani politikai helyzet elég feszült.


Ugyanakkor ha a törvényhozás átalakítását és a reformok számát nézzük, akkor példanélküli változások történtek Janukovics két évvel ezelőtti távozása óta. Ha a két évtizeddel ezelőtti időkhöz viszonyítunk, amikor Ukrajna független ország lett, akkor óriási a változás. Ha figyelembe vesszük, mennyi áldozatot hoztak az ukrán állampolgárok az Euromaidan téren, akkor láthatjuk, hogy még mindig nagy az igény egy benső átalakulásra Ukrajnában.


Az Ukrajnáról szóló konferenciát Elmar Brok (néppárti, német), az EP külügyi szakbizottságának elnöke és Andrej Plenković, az EP ukrajnai megfigyelő küldöttségének egyik elnöke vezeti. A konferencia programját ide kattintva lehet elérni.