EU–Oroszország kapcsolatok: az egyik legfőbb stratégiai kihívás az Unió számára 

 
 

Megosztás itt: 

Az EU–Oroszország kapcsolatok volt a védelmi albizottság ülésének témája hétfőn - ©European Union 2017 -EP 

Sok helyen áram, fűtés és víz nélkül maradtak az emberek Kelet-Ukrajnában a -20 fokos hidegben, miután az oroszbarát lázadók megszegték a tűzszünetet és bombázni kezdték a területet a múlt héten. A harcok kihatnak egész Európára és annak biztonságára is, ezért a Parlament is napirendre vette a helyzetről szóló vitát hétfőn a védelmi albizottság ülésén. A bizonytalan amerikai külpolitika és egy esetlegesen agresszívan fellépő Oroszország döntései nem várt fordulatokat hozhat Európa számára.

Ukrajna

„A vészcsengő mindnyájunknak szól” - mondta Ivanna Klympush-Tsintsadze, Ukrajna euro-atlanti és európai integrációs ügyekért felelős miniszterelnök-helyettese a védelmi albizottság hétfői ülésén az EP-képviselőknek a legutóbbi kelet-ukrajnai bombázások kapcsán.

Az EP-képviselők egyetértettek az ukrán miniszterelnök-helyettessel, Jaromír Štětina, a védelmi albizottság alelnöke (néppárti, cseh) elmondta: „Ezek a bátor ukránok nemcsak a saját országukat, hanem minket is védenek, hiszen ez nem polgárháború. Egy állam támadott meg egy másik szuverén államot”.

Ivanna Klympush-Tsintsadze humanitárius katasztrófának nevezte az Avgyijivka és Donyeck környékén uralkodó helyzetet, ahol a -20 fokos hidegben megszűnt az áramellátás, fűtés és víz nélkül maradtak az emberek. Több EP-képviselő is meg volt győződve róla, hogy Oroszország feszegeti a határait és teszteli, hogy mi az új amerikai adminisztráció reakciója.

Az EP-képviselők szerint az EU Oroszországgal szemben alkalmazott szankcióit egészen addig fenn kell tartani, amíg nem teljesülnek a minszki megállapodásban foglaltak. „Mindent meg kell tennünk azért, hogy ez a háború ne fordulhasson át hidegháborúba” - mondta Petras Auštrevičius (liberális, litván). Vannak azonban EP-képviselők, akik szerint a minszki megállapodás nem éri el a célját. Rebecca Harms (zöldpárti, német) szerint: „nem jutottunk közelebb ahhoz, hogy Ukrajna visszanyerje az ellenőrzést a határai felett”.


Az EU 2014 júliusában vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, amelyeket idén júniusban és decemberben is felülvizsgál majd. A védelmi bizottság tagjai dolgoznak egy, az ukrajnai helyzetet elemző állásfoglalásukon.

Grúzia

Az ülésen Grúzia és a Dél-Kaukázus Oroszországgal való viszonya is szóba került. „Oroszország hozzáállása a Dél-Kaukázus területéhez a nemzetközi jogrendszer nagyon egyedi értelmezésén alapszik, ami szerint a terület folyamatos erőszakos nemzetközi verseny tárgya, a szomszédos országok pedig az ütköző zónát jelentik” - magyarázta Natalie Sabanadze, Grúzia EU mellé rendelt nagykövete. Natalie Sabanadze ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „Grúzia saját magáért tesz, nem pedig Oroszország ellen”, jelezve, hogy az ország egyedül dönt külpolitikai stratégiájáról, amelyet egyetlen fél sem befolyásolhat.

Az EP február elején megszavazta a vízummentességet Grúziának, aminek értelmében a grúz állampolgárok 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak a schengeni övezetben.