Biztonság versus állampolgári jogok - a párizsi terrortámadás után 

 
 

Megosztás itt: 

Anna Elżbieta Fotyga és Claude Moraes 

Háborúban áll-e Európa a terrorizmussal? A párizsi terrortámadások után néhány uniós ország az európai utasnyilvántartási adatok megosztását, szigorúbb határellenőrzést, valamint az internet alaposabb ellenőrzését javasolja a jövőbeni terrortámadások kivédése érdekében. A védelmi albizottság és az állampolgári jogi szakbizottság elnökeit kértük rövid helyzetértékelésre.

Claude Moraes (az állampolgári jogi szakbizottság elnöke; szocialista, brit képviselő):


Nem hiszem, hogy hasznos terror elleni háborúról beszélni, rossz ez a megfogalmazás. Az Európai Parlamentnek és az uniós intézményeknek tanulniuk kell a történelemből, abból, hogy korábban már sikerült nagyon súlyos hasonló helyzeteket kezelni. Észak-Írországnak, Németországnak és Spanyolországnak korábban már akadt dolga belföldi terrorizmussal.


Megértem, hogy az uniós országok szeretnék, ha gyorsan lépnénk például az utasnyilvántartási-adatok (PNR) ügyében, de mi a jogalkotási munkát komolyan vesszük. Fontos, hogy egyensúlyt teremtsünk az európai polgárok biztonsága és az alapvető jogok érvényesülése között.


Anna Elżbieta Fotyga (a védelmi albizottság elnöke; konzervatív-reformer, lengyel):


Nem beszélnék terror elleni háborúról, de kétségkívül baj van. Ébernek kell lenni és össze kell fogni a terrorizmus felszámolása és az európai radikalizmus megfékezése érdekében. Az Európában tapasztalható terrorizmus nem kizárólag a radikális iszlám befolyása: a keleti határainknál is megfigyelhetők hasonló folyamatok, elég csak az Ukrajna elleni orosz agresszióra gondolni.


A konzervatív-reformer frakció már régóta támogatja a PNR irányelv elfogadását. Tudom, hogy ez azt jelenti, hogy a titkosszolgálatoknak jobban együtt kell működniük, és bizonyos kockázatokat is felvet a titkosszolgálatok állami felügyeletével kapcsolatban. Mindannyian aggódunk a demokráciáért, a terrorizmus veszélye nem múlt el, és meg kell akadályoznunk a terrorizmus terjedését. A PNR-irányelvet is olyan biztosítékokkal kell elfogadni, amelyek garantálják az állampolgárok jogait.