Élő: vita a terrorizmus elleni intézkedésekről 

 
 

Megosztás itt: 

Útlevélellenőrzés egy reptéren ©BELGA_ZUMAPRESS 

A párizsi terrortámadást követően az uniós országok és az EU is átértékelte biztonságpolitikáját és új intézkedéseket javasoltak a terrorizmus visszaszorítása érdekében. A szerdai plenáris ülésen Dimitris Avramopoulos belügyekért felelős európai biztossal vitáznak a képviselők erről, a radikalizáció megfékezéséről, az európai biztonsági stratégiáról és a légi utasok adatainak cseréjére vonatkozó javaslatról. A vitát honlapunkon 15 órától lehet élőben követni.

A plenáris vitán szó lesz az uniós utas-nyilvántartási adatállományra (EU PNR) tett javaslatról, amely szerint a légitársaságoknak az EU-ba érkező vagy onnan távozó utasok adatait meg kell osztaniuk az uniós országokkal a súlyos bűncselekmények és terrorizmus felderítése érdekében.


Téma lesz az EU 2015–2020-as biztonsági stratégiája is, amelyre az Európai Bizottság a következő hónapokban tesz javaslatot. A stratégia foglalkozik a radikalizálódás megfékezésével, a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásával, illetve az illegális fegyverkereskedelem felszámolásával is.


Az EP 2014 decemberében már elfogadott egy állásfoglalást a témában. Ebben olyan megoldásokat javasoltak a képviselők, amelyek könnyen igazíthatók a változó helyzethez, és foglalkoznak a külföldi háborúkban részt vevő európaiakkal, a kiberbiztonsággal, az emberkereskedelemmel, a pénzmosással és a korrupcióval is.


A plenáris vitát honlapunkon 15 órától lehet élőben követni. A témával az uniós a bel- és igazságügyi miniszterek január 29-i, rigai informális találkozójukon is foglalkoznak.