Plenáris vita: stratégia a hatékonyabb terrorizmus elleni fellépésre 

 
 

Megosztás itt: 

A brüsszeli Parlamentárium a március 22-i terrortámadás után 

A március 22-i brüsszeli terrortámadás minden eddiginél jobban rávilágított, milyen fontos a tagállamok közötti információcsere és szoros együttműködés a terrorizmus elleni küzdelemben. A közelmúltban történt események fényében a Parlament a terrorizmus elleni átfogó stratégiáról vitázik a Tanács és a Bizottság képviselőivel a keddi plenáris ülésen 15 órától.

A terrorizmus elleni fellépésről szóló plenáris vitát élőben lehet követni honlapunkon is.


„Az állampolgárok joggal várnak hatékony választ a kormányuktól és az Európai Uniótól a terrorizmus problémájára. A válasznak pedig ki kell terjednie a kérdés minden részére a megelőzéstől a védelmen át a vádemelésekig” - mondta Sylvie Guillaume (szocialista, francia), az EP alelnöke a brüsszeli terrortámadást követő uniós csúcs után.


Uniós stratégia a terrorizmus ellen


Az Európai Unió a 2004-es madridi és a 2005-ös londoni terrortámadást követő hónapokban alakította ki és fogadta el a terrorizmus elleni küzdelemre vonatkozó stratégiáját, a tavalyi párizsi terrortámadások pedig felgyorsították az együttműködést a tagállamok között.


A Parlament jelenleg is dolgozik a Bizottság által 2015 végén ismertetett két irányelvhez fűzött véleményén. Az első a terrorizmus elleni küzdelemre vonatkozik és bűnügynek nyilvánítaná az olyan, terrortámadást előkészítő tevékenységeket, mint például az ilyen célból történő utazás. A második irányelv a fegyvervásárlásra és fegyvertartásra érvényben lévő szabályok felülvizsgálatát javasolja.


Fontos megfékezni a fiatalok radikalizálódását


Ötezer körüli azok száma, akik különböző terrorszervezetekhez csatlakoztak Irakban és Szíriában, a közülük visszatérő külföldi harcosok pedig egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Európára. A Parlament tavaly novemberben állásfoglalást fogadott el arról, hogyan lehetne megakadályozni az európai fiatalok radikalizálódását.


Az EP javaslatai szerint lépéseket kell tenni az online, a börtönökben és az oktatási intézményekben történő toborzás ellen, el kell különíteni a radikalizálódott rabokat a börtönökben és nagyobb átláthatóságot kell teremteni a külföldi átutalások terén.


Számos új jogszabályon dolgozik az EU


A tavalyi párizsi terrortámadásokat követően az EP-képviselők hangsúlyozták, hogy kulcsfontosságú az együttműködés a tagállamok között és a harmadik országokkal. 2015 decemberében az EP és a Tanács előzetes megállapodásra jutott egy uniós utasadat-nyilvántartási rendszer (PNR) felállításáról, amely a nemzetközi járatok utasainak adatait rendszerezné.


Az irányelv tervezetét következő lépésként az EP plenáris ülésének kell elfogadnia. Számos EP-képviselő hangsúlyozta a szavazás kapcsán, hogy az irányelv nem veszélyeztetheti a magánélethez és adatvédelemhez való jogot. Az adatvédelmi szabályok reformjáról a tervek szerint április 14-én szavaz a Parlament.


Az EP májusi plenáris ülésén napirenden lesz egy javaslat, amely megerősítené az Europol szerepét, áprilisban pedig a szervezetnek szánt nagyobb összegű forrásról dönt a Parlament, amelynek köszönhetően az Európai Rendőrségi Hivatal nagyobb állományt foglalkoztathatna a terrortámadások megelőzésére.


A terrorizmus elleni küzdelem kiemelt helyen szerepel az EP napirendjén a következő hónapokban, olyan javaslatokkal, mint az európai bűnügyi információs rendszer reformja, vagy a schengeni rendszert érintő kérdések.


Kiemelt témánkban egy helyen lehet olvasni a terrorizmussal kapcsolatban készült cikkeinket, interjúinkat, sajtóközleményeinket és egyéb publikációinkat.


Ezt a cikket először április 5-én publikáltuk honlapunkon.