Terrorizmus elleni fellépés: az EP támogatja az utasadat-nyilvántartási rendszert 

 
 

Megosztás itt: 

Kép nagyítása: infographic illustration 
infographic illustration        
Adatgyűjtés a nemzetközi légi utasokról 

A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás után az Egyesült Államok hozzáférést kért a tengerentúli repülőjáratok utasainak adataihoz, hogy hatékonyabban felléphessen a terroristákkal szemben. Egy közös utasadat-nyilvántartási rendszer (PNR) régóta napirenden van az Unióban is, amelynek létrehozásáról tavaly decemberben előzetes megállapodást kötött a Parlament és a Tanács. Az EP-képviselők az április 14-i plenáris ülésen jóváhagyták az erre vonatkozó irányelv tervezetét.

Milyen adatokat tartalmaz a PNR?

Az utasadat-nyilvántartási rendszer a nemzetközi repülőjáratokkal utazók adatait, például nevét, címét, bankkártya adatait, utazási dátumait és fizetési információit gyűjtené össze egy helyen.

Uniós irányelv

A PNR-ről szóló irányelv tervezete szerint a légitársaságoknak az EU-ba érkező vagy onnan távozó utasok adatait meg kell osztaniuk az uniós országokkal a súlyos bűncselekmények és terrorizmus felderítése érdekében. Indokolt esetben a tagállamok kérése kiterjedhet az Unión belüli repülőjáratokra is.

A PNR egységes formában, rendszerezve 5 évig megőrzi a nemzetközi légitársaságok utasainak adatait, az első 6 hónapban mindent, ezt követően pedig csak néhány részletet.

Az utasadat-nyilvántartási rendszerre vonatkozó javaslatot 2013-ban adatvédelmi és alapjogi aggályok miatt az EP állampolgári jogi szakbizottsága lesöpörte az asztalról. A közelmúltban elkövetett európai terrortámadások miatt viszont újra napirendre került a téma.

A Parlament, a Tanács és a Bizottság között 2015 szeptemberében indult meg az egyeztetés az irányelv kidolgozásáról, decemberben pedig az EP és a Tanács előzetes megállapodásra jutott a tervezetről.

Az EP-képviselők április 13-án megvitatták, a rákövetkező napon pedig jóváhagyták az utasadat-nyilvántartási rendszerre vonatkozó irányelv tervezetét. A tagállamoknak két évük van arra, hogy átültessék az irányelvet a nemzeti jogukba.