Biztonság 

A kategória termékei 

Jobb védelem a gyermekeknek online        

A gyerekek közül sokan minden egyes nap órákat töltenek az interneten, így könnyen beleütközhetnek olyan erőszakos tartalmakba, amelyeket nem kellene látniuk. A Parlament kulturális szakbizottsága kedden fogadta el az audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó irányelv frissítését, amelyben prioritásként kezeli a gyermekek védelmét. Hogyan lehet megvédeni őket online? Videónkban bemutatjuk a képviselők javaslatait.

LIBE committee        

Csupán néhány nappal a londoni terrortámadás után Thomas de Maizière német szövetségi belügyminiszter és francia kollégája, Matthias Fekl az európai biztonsági helyzetről vitázott az állampolgári jogi szakbizottság képviselőivel hétfőn. A miniszterek a külső határok fokozottabb ellenőrzését, a tagállamok szorosabb együttműködését, valamint a radikalizáció és a terrorizmus elleni azonnali lépéseket sürgettek.

infographic illustration on benefits of closer cooperationon defence at EU level        

Hatékonyabbá tenné a tagállamok védelmi és katonai fellépését, ha összevonnák és jobban koordinálnák az erősforrásaikat. Évi több milliárd euró megy kárba a védelmi beszerzésekre fordított összegből a beszerzési folyamatok korlátai és a felesleges többletkapacitások miatt - mutattak rá a képviselők. A katonai védelmi együttműködés egyelőre csak eseti a tagállamok között, a terrorfenyegetettség miatt azonban ez kevésnek bizonyul. Az EP csütörtökön szavazott a közös védelemről szóló jelentéséről.

Infografika: az EP szerepe a terrorizmus elleni küzdelemben        

Több ezer európai csatlakozott különböző terrorszervezetekhez Irakban és Szíriában, akik közül a visszatérő külföldi harcosok egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Európára. Az Európai Parlament február 16-án elfogadta azt az új, terrorizmus elleni irányelvet, amelyet a tavaly novemberi párizsi terrortámadás után dolgozott ki a Bizottság. Az ebben szereplő javaslatok egyike büntethetővé tenné a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész Unióban.

Media seminar on "European Law on Robotics"        

Szokatlan vendégek, robotok látogattak el a Parlament robotika szabályozásáról és jövőjéről szervezett sajtószemináriumára kedden. Az EP-képviselők dolgoznak a robotika keretszabályairól szóló jelentésen, amelyről várhatóan a jövő heti plenáris ülésen szavaznak. Ki a felelős, ha a robot miatt megsérül valaki? Mik a robotok használatának veszélyei? Mady Delvaux (szocialista, luxemburgi) témafelelős válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre Facebook Live interjúnkban.

Jan Albercht on Data protection_        

Arról az EU–USA keretmegállapodásról döntött csütörtökön az EP, amely a rendőrségi és igazságügyi együttműködés során továbbított személyes adatok védelmét szabályozza. Jan Philipp Albrecht (zöldpárti, német) témafelelős interjúnkban elmondta, hogy az egyezmény segít visszaállítani a bizalmat a Snowden-ügy után és „magas sztenderdeket és magas fokú védelmet” garantál a magánadatoknak.

Egyesek szerint elegendő a NATO, mások úgy gondolják, az EU-nak fejlesztenie kell katonai képességét. Interjú a kérdésről két vezető EP-képviselővel.
       

Folyamatos és tervszerű tagállami együttműködést javasol a védelem terén az EP külügyi szakbizottságának új jelentése, amelyről hétfő este szavaztak az EP-képviselők. Európa egyre több fenyegetéssel néz szembe a biztonság és a védelem területén, de vajon elegendő a NATO ezek hatékony kezeléséhez, vagy szükség van egy európai védelmi unióra?

Eurobarometre: terrorism ©AP Images/ European Union-EP        

Európa több ízben is megtapasztalta az utóbbi időben, hogy mit jelent a terrorfenyegetettség, jelenleg az európaiak többsége szerint a terrorizmus elleni harc kell, hogy legyen az elsőszámú prioritás az EU számára. Az Eurobarometer felmérésében a válaszadók 82%-a komolyabb fellépést vár az Uniótól. Ez egybecseng a magyarok véleményével, akiknek mintegy háromnegyede szerint az EU-nak jobban be kellene avatkoznia a terrorizmus elleni küzdelembe.

ITW with MEP Paet on  European Defense Union        

Ma kezdődik a NATO-csúcstalálkozó Varsóban, amelynek során az EU és a NATO együttes nyilatkozatot ír alá, hogy meghatározott területeket fokozzák az együttműködést. Az EU globális stratégiája is tartalmazza, hogy az Uniónak többet kell tennie Európa védelméért. Urmas Paet (liberális, észt) képviselőt kérdeztük a részletekről, aki dolgozik a Parlament jelentésén, hogy javaslatokat tegyen a tagállamok közötti szorosabb együttműködésre a biztonság- és védelempolitika területén.