Biztonság 

A kategória termékei 

Jobb védelem a gyermekeknek online        

A gyerekek közül sokan minden egyes nap órákat töltenek az interneten, így könnyen beleütközhetnek olyan erőszakos tartalmakba, amelyeket nem kellene látniuk. A Parlament kulturális szakbizottsága kedden fogadta el az audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó irányelv frissítését, amelyben prioritásként kezeli a gyermekek védelmét. Hogyan lehet megvédeni őket online? Videónkban bemutatjuk a képviselők javaslatait.

LIBE committee        

Csupán néhány nappal a londoni terrortámadás után Thomas de Maizière német szövetségi belügyminiszter és francia kollégája, Matthias Fekl az európai biztonsági helyzetről vitázott az állampolgári jogi szakbizottság képviselőivel hétfőn. A miniszterek a külső határok fokozottabb ellenőrzését, a tagállamok szorosabb együttműködését, valamint a radikalizáció és a terrorizmus elleni azonnali lépéseket sürgettek.

infographic illustration on benefits of closer cooperationon defence at EU level        

Hatékonyabbá tenné a tagállamok védelmi és katonai fellépését, ha összevonnák és jobban koordinálnák az erősforrásaikat. Évi több milliárd euró megy kárba a védelmi beszerzésekre fordított összegből a beszerzési folyamatok korlátai és a felesleges többletkapacitások miatt - mutattak rá a képviselők. A katonai védelmi együttműködés egyelőre csak eseti a tagállamok között, a terrorfenyegetettség miatt azonban ez kevésnek bizonyul. Az EP csütörtökön szavazott a közös védelemről szóló jelentéséről.

Infografika: az EP szerepe a terrorizmus elleni küzdelemben        

Több ezer európai csatlakozott különböző terrorszervezetekhez Irakban és Szíriában, akik közül a visszatérő külföldi harcosok egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Európára. Az Európai Parlament február 16-án elfogadta azt az új, terrorizmus elleni irányelvet, amelyet a tavaly novemberi párizsi terrortámadás után dolgozott ki a Bizottság. Az ebben szereplő javaslatok egyike büntethetővé tenné a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész Unióban.

Media seminar on "European Law on Robotics"        

Szokatlan vendégek, robotok látogattak el a Parlament robotika szabályozásáról és jövőjéről szervezett sajtószemináriumára kedden. Az EP-képviselők dolgoznak a robotika keretszabályairól szóló jelentésen, amelyről várhatóan a jövő heti plenáris ülésen szavaznak. Ki a felelős, ha a robot miatt megsérül valaki? Mik a robotok használatának veszélyei? Mady Delvaux (szocialista, luxemburgi) témafelelős válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre Facebook Live interjúnkban.

Jan Albercht on Data protection_        

Arról az EU–USA keretmegállapodásról döntött csütörtökön az EP, amely a rendőrségi és igazságügyi együttműködés során továbbított személyes adatok védelmét szabályozza. Jan Philipp Albrecht (zöldpárti, német) témafelelős interjúnkban elmondta, hogy az egyezmény segít visszaállítani a bizalmat a Snowden-ügy után és „magas sztenderdeket és magas fokú védelmet” garantál a magánadatoknak.

Egyesek szerint elegendő a NATO, mások úgy gondolják, az EU-nak fejlesztenie kell katonai képességét. Interjú a kérdésről két vezető EP-képviselővel.
       

Folyamatos és tervszerű tagállami együttműködést javasol a védelem terén az EP külügyi szakbizottságának új jelentése, amelyről hétfő este szavaztak az EP-képviselők. Európa egyre több fenyegetéssel néz szembe a biztonság és a védelem területén, de vajon elegendő a NATO ezek hatékony kezeléséhez, vagy szükség van egy európai védelmi unióra?

Eurobarometre: terrorism ©AP Images/ European Union-EP        

Európa több ízben is megtapasztalta az utóbbi időben, hogy mit jelent a terrorfenyegetettség, jelenleg az európaiak többsége szerint a terrorizmus elleni harc kell, hogy legyen az elsőszámú prioritás az EU számára. Az Eurobarometer felmérésében a válaszadók 82%-a komolyabb fellépést vár az Uniótól. Ez egybecseng a magyarok véleményével, akiknek mintegy háromnegyede szerint az EU-nak jobban be kellene avatkoznia a terrorizmus elleni küzdelembe.