Rachida Dati a radikalizációról: Európai választ kell adnunk a fenyegetésre 

 
 

Megosztás itt: 

Rachida Dati (néppárti, francia) jelentéstevő 

A becslések szerint már ötezer európai csatlakozott különböző terrorista szervezetekhez Irakban és Szíriában. Rachida Dati (néppárti, francia) javaslattevőt kérdeztük az EP-állásfoglalásról.

A terrorizmus elleni küzdelem továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik. Miért van most mégis szükség európai megközelítésre?

Az elmúlt két évben számos országban európaiak követték el a terrortámadásokat. Ezekben az államokban, illetve más uniós tagországokban is sokan terjesztik a radikális eszméket és a schengeni térségben az európai állampolgárok szabadon mozoghatnak.

Ennélfogva mindnyájunkat érintő fenyegetéssel állunk szemben, amelyre feltétlenül európai választ kell adnunk. Ez nem azt jelenti, hogy szűkül a tagállamok hatásköre, a koordináción és az együttműködésen van a hangsúly.

Az állásfoglalás elsősorban azt vizsgálja, hogyan lehet megelőzni a radikalizálódást, semmint hogyan lehet elnyomni azt. Milyen intézkedéseket javasol?

Sokáig csak az adott helyzetre reagáltunk, de előre is kell gondolkodnunk. Az interneten aktív terrorista propagandák ellen hangsúlyoznunk kell az ellenérveinket és büntetést kell kiszabnunk a nagy cégekre, amennyiben nem fordítanak elegendő figyelmet az illegális tartalmak törlésére.

A börtönökben el kell választanunk egymástól a radikalizálódott fogvatatottakat. Együtt kell működnünk a különböző vallási közösségekkel, így megelőzhetjük, hogy a radikalizálódás az oktatáson keresztül terjedjen. Emellett ha átláthatóbbak a pénzmozgások, akkor hatékonyabban léphetünk fel a terrorizmust finanszírozó források ellen is.

Az állásfoglalás szerint a radikalizálódás egyik fő színtere az internet, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy már így is sok személyes adatot gyűjtenek rólunk online. Szükséges ennél is tovább menni?

Nem új adatgyűjtési, megfigyelési mechanizmusokra van szükség. Sokkal inkább arra, hogy a létező előírásokat megfelelően végrehajtsuk és a rendelkezésünkre álló információt megosszuk európai partnereinkkel.

Az internettel az a legnagyobb probléma, hogy nagyon gyorsan terjednek az illegális tartalmak. Fontos, hogy a nagy internetes cégek tisztában legyenek a felelősségükkel. Az egyik javaslatom, hogy ha nem működnek együtt ebben a kérdésben, akkor tudjunk büntetőeljárást indítani ellenük.

 Az állampolgári jogi szakbizottság elfogadta az állásfoglalást október 19-én, így következő lépésként a plenáris ülésen szavaznak róla az EP-képviselők.