Parlament: bővíteni kell az Europol hatáskörét a terrorizmus elleni fellépésben 

 
 

Megosztás itt: 

Fontosabb tudnivalók az Europolról  

Az egyre növekvő terrorfenyegetettség miatt az uniós országok úgy döntöttek, hogy megnövelik az Europol szerepét és hatáskörét. Infografikánkon megmutatjuk, mit érdemes tudni az Europolról.

Nagyobb szerep a terrorizmus elleni harcban

A növekvő terrorfenyegetettség miatt az uniós tagállamok megnövelnék az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) hatáskörét, erről 2015 novemberében előzetes megállapodást kötöttek a Parlamenttel.

Az EP állampolgári jogi szakbizottsága tavaly novemberben támogatta a megállapodást, plenáris ülésen pedig május 11-én hagyták jóvá az EP-képviselők. A javaslat 2017. május 1-jén lép életbe.

Mi változik?

A javaslat megkönnyítené, hogy az Europol különleges egységeket állítson fel vészhelyzet esetén, valamint egyértelműen szabályozná a hivatalon belül működő terrorelhárító központ feladatait A terrorelhárító központ idén januárban kezdte meg munkáját, az EP áprilisban szavazta meg, hogy a hatékonyság növelése érdekében új munkatársakat vegyenek fel.

Az új szabályok szerint az Europol meghatározott esetekben felveheti a kapcsolatot cégekkel is, például megkérheti a Facebook üzemeltetőit, hogy távolítsanak el az Iszlám Állam által működtetett oldalakat.

Az Europol

Az Europolt az 1990-es években hozták létre, 2010 óta az EU bűnüldöző hatósága. A mintegy 900 embert foglalkoztató szervezet székhelye Hágában van, igazgatója Rob Wainwright.

A rendőrségi hivatal olyan ügyekkel foglalkozik, mint a kábítószerekkel kapcsolatos vizsgálatok, az illegális emberkereskedelem, az embercsempészet, a gyermekpornográfia, a kiberbűnözés és a pénzmosás. A tagállamok bűnüldöző szervei a hivatallal együttműködésben mintegy 180 ezer vizsgálatot folytatnak le évente.

Az Europol segítséget nyújt az uniós országok hatóságainak a hatékony információcserében, hírszerzésben, a fenyegetések felmérésében, tanácsadásban, tréningekben. Fontos tudni azonban, hogy munkatársai nem tartóztathatnak le senkit és nem indíthatnak közvetlenül vizsgálatot a tagállamokban.