Európa jövője: mi tesz a Parlament a védelem megerősítéséért? 

 
 

Megosztás itt: 

Napjaink kiszámíthatatlan nemzetközi környezetében Európa védelmi rendszerének megerősítése kulcsfontosságú. Az EP számos intézkedést hozott ennek érdekében, összeszedtük a fontosabbakat.

Az EP-képviselők szorosabb együttműködést sürgetnek a tagállamok között a védelem terén ©AP Images/European Union - EP 

Az Unió vezetői az EU 60. évfordulóját jó alkalomnak látták arra, hogy átgondolják a következő évekre vonatkozó stratégiát, amelynek fontos eleme Európa védelmének megerősítése a jövőben. A Bizottság kedden ismertette az erre vonatkozó terveit, amelyek mintegy vitaindítóul szolgálnak.

 

A védelemi és biztonsági ügyek főként tagállami hatáskörbe tartoznak, a Parlament szerint azonban problémát jelent, hogy az EU-s országok nem eléggé elkötelezettek az információ megosztása és a jobb európai szintű koordináció mellett, többet kellene invesztálniuk ebbe a területbe, és törekedniük kellene az erőforrásaik megosztására - így növelve a hatékonyságot.

 

Az Eurobarometer márciusi felmérése szerint az európaiak 68%-a szeretné, hogy az EU többet tegyen a védelem és biztonság területén. A Parlament is ezt támogatja, összefoglaltuk, hogy milyen intézkedéseket hozott ennek érdekében az elmúlt időszakban.

 

Költségek

 

Az EU világszerte a második helyen áll a védelemre legtöbbet fordító országok listáján: 2016-ban az USA 546 milliárd eurót költött védelemre, az EU 28 tagállama pedig összesen 206 milliárd eurót, ezzel megelőzve Kínát, amely 131 milliárd euróval a harmadik helyet foglalja el.

 

Habár az EP szerint a tagállamoknak GDP-jük 2%-át erre kellene költeniük (jelenleg ez csak Görögországban, Észtországban és az Egyesült Királyságban valósul meg), az is tiszta sor, hogy a befektetések önmagukban nem elegendőek egy, a mostaninál hatékonyabb védelmi rendszer kiépítéséhez.

 

A képviselők rámutattak, hogy a párhuzamos munkavégzés, a felesleges többletkapacitások, és a katonai közbeszerzések terén állított akadályok miatt éves szinten 26,4 milliárd euró megy kárba az Unióban.

 

Az EP arra kéri a tagállamokat, hogy közösen szerezzék be a védelmi eszközöket és közösen kezeljék az olyan nem halálos eszközöket, mint a szállítójárművek és repülők. 2016. novemberi állásfoglalásukban javaslatokat tesznek arra, hogy hogyan növeljék a tagállamok biztonsági és védelmi együttműködésüket, megteremtve az utat egy Európai Védelmi Uniónak.

 

Uniós támogatás a védelmi kutatásoknak

 

A gazdasági válság után a védelem volt az egyik olyan terület ahol a tagállamok nagy része a költségek visszaszorítása mellett döntött. A képviselők szerint azonban a kutatás és fejlesztés támogatása ezen a területen kulcsfontosságú ahhoz, hogy az EU fel tudja venni a harcot az újfajta támadások (online akciók, vagy új terrortámadások) ellen. Az EP ezért 2016 novemberében megszavazta a védelemi kutatási projektek tervezett uniós támogatását évi legalább 90 millió euróval az elkövetkező három évben, melyet egy különálló, évi 500 millió euró költségvetésű európai védelmi kutatási programnak kellene követnie.

Az EP szerint az együttműködés a hatékonyság kulcsa

 

Az Európai Unió 2016-ban számos olyan lépésről határozott, amelyek új szintre emelik és erősítik a tagállamok közötti együttműködést a védelmi politika terén. A Parlament szerint azonban - habár a Lisszaboni Szerződésnek köszönhetően a jogi alapok már megvannak - hiányzik a politikai akarat az országok részéről.

 

A katonai védelmi együttműködés egyelőre csak eseti a tagállamok között, a terrorfenyegetettség miatt azonban ez kevésnek bizonyul. Infografikánkon bemutatjuk, hogy a kooperációnak köszönhetően hogyan érhetne el az EU többet, kevesebb erőbefektetéssel a védelem területén.

 

Az Európai Unió jövője - hogyan tovább?

 

Az Európai Bizottság az EU jövőjéről folyó vita részeként június végéig öt témában tesz közzé vitaanyagokat: Európa szociális dimenziójának kialakítása, az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítése az öt elnök 2015. júniusi jelentése alapján, a globalizáció kiaknázása, Európa védelmének jövője, az uniós pénzügyek jövője.

 

A vitaanyagok elképzeléseket, javaslatokat, lehetőségeket és forgatókönyveket mutatnak be arra vonatkozóan, hogy hogyan fog kinézni Európa 2025-ben, és mintegy vitaindítóként szolgálnak.  A gondolatokat Jean-Claude Juncker bizottsági elnök 2017. szeptemberi, az Unió helyzetéről szóló beszédében viszi majd tovább.