Schengen: modern beléptetési rendszer a hatékonyabb határvédelemért (video) 

 
 

Megosztás itt: 

Új ki- és beléptetési rendszert vezetne be a schengeni térség külső határain az EU a biztonság növelése és a bűncselekmények, csalások megelőzése érdekében.

Az Európai Unió külső határain megnövekedett utasforgalom az utóbbi években nagy kihívás elé állította a határellenőrzési rendszereket, amelyek már nem tudják garantálni a biztonságos beléptetést a schengeni térségbe.

A Parlament szerdán szavaz a határregisztrációs rendszer reformjáról.

A főbb változások

Az új szabályozás a schengeni térségbe belépő és azt elhagyó, vízumköteles, illetve vízum nélkül utazó, nem uniós polgárok adatait regisztrálja.

Többé nem pecsételnek az útlevelekbe, egy elektronikus rendszer veszi át a hagyományos ellenőrzés helyét, amely elsősorban arcfelismerő rendszerrel és négy ujjlenyomattal, valamint alfanumerikus adatokkal dolgozik.

Ez nemcsak meggyorsítja a határátkelés folyamatát, de azt is megelőzi, hogy valaki csaljon az úti okmányokkal, illetve a megengedett időnél tovább tartózkodjon az EU területén.

„Az egyik módszer az, hogy a hatóságok és az állami biztonsági szolgálatok hozzáférhetnek ezekhez az adatokhoz, és más információkkal összevetve őket gyorsan riasztások adhatók ki. Így könnyebb lesz megakadályozni az olyan eseményeket, mint a berlini karácsonyi vásáron történt támadás, ahol a támadó terroristáról csak utólag tudtuk meg, hogy 15 különböző személyazonosságot használt” - mondja Agustín Díaz De Mera García Consuegra (néppárti, spanyol) jelentéstevő. További részletek videónkban.