EU-s támogatás a védelmi együttműködés fejlesztésére 

 
 

Megosztás itt: 

Az EU történelme során először fordíthat pénzt a védelmi politikára. Az EP-képviselők elfogadták a katonai eszközök és technológiák közös fejlesztésére vonatkozó javaslatot.

Kép nagyítása: Infografika az EU védelmi katonai kiadásairól 
Infografika az EU védelmi katonai kiadásairól        
Védelmi kiadások az EU-ban, a teljes infografikához kattintson a képre. 

A védelmi együttműködés elmélyítése nem most merül fel először az európai színtéren. Az európai védelmi közösség volt az első és legambiciózusabb példája, amely közös európai hadsereget kívánt létrehozni az 1950-es évek elején. A terv kudarcba fulladt, ez pedig csaknem fél évszázadra megbénította a további együttműködést ezen a területen.

Az elmúlt húsz évben viszont megerősödtek a hangok, amelyek a védelmi politika összehangolását sürgetik, és az állandó strukturált együttműködés, röviden PESCO (Permanent Structured Cooperation) létrehozásával a tagállamok konkrét lépést is tettek e felé. Emellett elindultak közös projektek a védelmi technológiák fejlesztésére, és most először, az EU támogathatja is ezeket.

A képviselők július 3-án elfogadták a javaslatot, amely egy európai védelmi fejlesztési programot hozna létre. Ennek keretében az EU a 2019–2020 közötti költségvetéséből mintegy 500 millió eurót különíthet el a közös katonai felszerelések és védelmi technológiai fejlesztésének támogatására. A következő, 2021-2027-es hosszú távú költségvetés időszakára egy 13 milliárd eurós Európai Védelmi Alap biztosítaná a fenti a fejlesztések támogatását, ezt pedig egy 90 millió eurós teszt program előzi meg 2017-2019-ben.

Az uniós támogatásért legalább három, különböző tagországokban székelő cégből álló konzorcium pályázhat, a nemzetközi jog által tiltott eszközöket pedig nem támogatja a program.

A Parlament a közös kül- és biztonságpolitika végrehajtásáról szóló tavaly decemberi jelentésében hangsúlyozta, hogy fontos a védelemre fordított összegek jobb koordinációja és úgy fogalmazott: „az EU-28 védelemre fordított kiadása 40 %-a az USA ugyanilyen célú kiadásának, azonban csak 15 %-át képes generálni annak a kapacitásnak, amelyet az USA a folyamatból előállít, ami nagyon komoly hatékonysági problémára utal”. Fenti infografikánkon bemutatjuk, hogyan alakulnak a védelmi kiadások az EU-ban.

A Tanáccsal való májusi megegyezést követően a parlamenti egyeztetéseket levezető Françoise Grossetête (néppárti, francia) jelentéstevő elmondta: „Ez az első, kifejezetten a védelmi iparra létrehozott európai program növelni fogja az együttműködést és erősíti az EU védelmi iparának versenyképességét”.