Terrorizmus az EU-ban: támadások és letartóztatások az elmúlt években 

 
 

Megosztás itt: 

Az uniós tagországok közti együttműködés elengedhetetlen a terrorizmus visszaszorításához. Infografikán mutatjuk be a támadások, halálesetek és letartóztatások alakulását 2014 óta.

A Charlie Hebdo párizsi szerkesztősége ellen elkövetett, 2015-ös terrortámadás óta növekedett a vallási indíttatású, dzsihádista terrortámadások száma, amelyekért az Iszlám Állam közvetlenül, vagy az általuk terjesztett ideológia és retorika alapján közvetve tehető felelőssé.

Ugyanakkor egyre több támadást sikerült megakadályozniuk a hatóságoknak.

Terrorista támadások, halálesetek és letartóztatások száma az EU-ban 

Terrortámadások számokban

Az EU-ban tavaly összesen 62 ember vesztette életét terrortámadások következtében, míg az azt megelőző évben 135 halálesetet jegyzett az Europol. Tavaly 33 terrortámadásból 12 sikertelenül végződött, 11-et pedig meghiúsítottak a hatóságok.

„A támadások kevésbé szofisztikáltak, így bár több van belőlük, mégis kevesebb áldozatot követelnek” - mondta el Manuel Navarrete, az Europol Terrorelhárítási Központjának vezetője az állampolgári jogi szakbizottság előtt júniusban, az EU-n belüli terrorhelyzetről szóló riport ismertetésekor.

Eredményes az uniós szintű összefogás

Az EU-s tagországok közti megerősített együttműködés és információcsere számos támadás megakadályozásában, semlegesítésében, és a következmények mérséklésében is segített Manuel Navarrete elmondása szerint.

„A terveket hamarabb felismerjük, mivel a hírszerzés és a rendőrség számára rendelkezésre álló eszközöket megbízhatóbb módon tudjuk alkalmazni” - fejtette ki.

Tavaly összesen 705 főt tartóztattak le terroristatámadásokban való részvétel gyanújával 18 különböző uniós tagállamban, ebből 373 főt Franciaországban.

Lehetséges fenyegetés

Navarrete szerint „az egyik legnagyobb fenyegetést azok az emberek jelentik, akiket a külföldi harcosok jelenségéhez kötődő kapcsolataik miatt tartóztattunk le, és nemsokára szabad lábra kerülhetnek”.

Hozzátette, hogy jelenleg a legtöbb támadást olyan helyben radikalizált emberek követik el, akik nem feltétlenül jártak konfliktus sújtotta övezetekben.

„Továbbra is vannak emberek, akik például iraki háborús övezetekből térnek vissza, de 2017-ben már nagyon alacsony volt a számuk” - tette hozzá. Az Europol szerint a tavalyi évre körülbelül felére csökkent azoknak az európaiaknak a száma, akik Szíriába vagy Irakba utaznak, hogy az Iszlám Állam kötelékeiben harcoljanak.

Bevándorlási útvonalak biztosítása

„Nem találkoztunk azzal, hogy a bevándorlási útvonalakat rendszeresen használnák a terroristák” - mondta el Navarrete.

Ugyanakkor az Europol azonosított néhány terroristát, akik a bevándorlók által használt útvonalakon érkeztek az EU-ba, Navarrete szerint épp ezért fontos az olyan országok közti együttműködés megerősítése, mint Görögország és Olaszország.