Új szabályok a terrorizmus és a pénzmosás visszaszorítása érdekében 

 
 

Megosztás itt: 

Az EP-képviselők keményebben lépnének fel a terrorizmus ellen, amelynek egyik módja a pénzmozgások szigorúbb ellenőrzése és a pénzmosás megelőzése. Erről fogadott el új szabályokat az EP.

Napirenden a pénzügyi bűncselekmények az EP-ben ©AP Images/European Union-EP 

A pénzmosás elleni szigorú, összehangolt szabályozás

Becslések szerint az Unióban évente mintegy 110 milliárd eurónyi pénzmozgás köthető valamilyen bűncselekményhez. Ez az EU GDP-jének 1%-a. A bűnözésből és pénzmosásból származó pénzt pedig sok esetben terrorista tevékenységek finanszírozására használhatják.

A pénzmosás az EU valamennyi tagállamában bűncselekménynek számít, az ehhez kapcsolódó fogalmak meghatározása, és a kiszabható szankciók azonban eltérőek. A bűnözők ezt kihasználhatják, és az enyhébb büntetési tételekkel rendelkező országokba tehetik át a székhelyüket. Az EP által szeptember 12-én elfogadott új szabályok összehangolják a pénzmosással kapcsolatos bűncselekmények (például a kiberbűnözés) és szankciók meghatározását, ezzel megszüntetve a határokon átnyúló igazságügyi és rendőrségi együttműködés mostani akadályait.

Az átdolgozott irányelv célja, hogy „megszüntesse a nemzeti jogszabályok közötti eltéréseket, amely miatt előnyhöz juthattak a bűnözők, így európai szinten egységes új eszközt biztosítson a szervezett bűnözés elleni hatékony küzdelemhez. A pénzmosás elleni küzdelem európai és globális kérdés, amelyre erős választ kell adni. Olyan komoly eszköztárral szeretnénk felruházni a bűnüldöző szerveket, amely megfosztja a bűnözőket a legfontosabb fegyverüktől: a pénztől” - magyarázza Ignazio Corrao (EFDD, olasz) jelentéstevő.

Készpénzellenőrzés az EU határain

A képviselők az EU külső határain áthaladó készpénzmozgások szabályozását is most frissítették. A jövőben minden az Unióba, vagy onnan elutazó személy köteles lesz jelenteni, ha 10 000 eurót meghaladó készpénzt szállít.

Az új szabályok kiterjesztik a készpénz fogalmának meghatározását a feltöltős (prepaid) kártyákra és további likvid árucikkekre, például az aranyra. Az úgymond kísérő nélküli, konténerben vagy csomagban küldött készpénzt szintén be kell jelenteni. Ezen kívül javítják a nemzeti hatóságok és a harmadik országok közötti információcserét is. Azt az egyes tagállamok határozzák meg, hogy milyen büntetés jár a készpénz bejelentésének elmulasztásáért, de mindenhol hatékonynak, arányosnak és visszatartó erejűeknek kell lennie.

„Lehetővé kell tennünk (...), hogy a megfelelő emberek hozzáférhessenek a megfelelő adatokhoz. Az is világossá vált, hogy az Európai Pénzügyi Hírszerzési Egység (FIU) jelentősen segíthetné az ilyen nemzeti egységek bűncselekményeket felderítő munkáját” - mondta Mady Delvaux (S&D, luxemburgi) jelentéstevő.

Bizonyos feltételek mellett, bűncselekményre utaló jelek eseten, a hatóságok a fenti összeghatár alatti készpénz mozgását is követhetik, és ideiglenesen meg is állíthatják azt.

„Frissítettük az eszköztárat, amellyel a bűnüldöző szervek hatékonyabban követhetik nyomon a készpénzmozgásokat, különös figyelemmel arra, hogy a szabályok arányosak legyenek és tiszteletben tartsák az állampolgárok alapvető jogait” - emelte ki Juan Fernando López Aguilar (S&D, spanyol) jelentéstevő.