Ez lesz az első polgári kezdeményezéshez kapcsolódó meghallgatás az EP-ben ©BELGA-EASYPHOTOSTOCH 

Hétfőn tartja hivatalos meghallgatását az Európai Parlament az első európai polgári kezdeményezésről, amely szerint a vízhez jutásnak emberi jognak kell lennie. A kezdeményezés a vízszolgáltatás liberalizációja ellen is síkraszáll. A délután 3-kor kezdődő meghallgatást honlapunkon is élőben lehet követni.

A „Right2Water” célja, hogy az uniós kormányok minden állampolgár számára elégséges mennyiségű, és tiszta ivóvizet biztosítsanak, és gondoskodjanak a szennyvízelvezetésről. A kezdeményezés szerint ezekre a szolgáltatásokra nem szabad, hogy a belső piaci szabályozások vonatkozzanak. A kezdeményezés elindítói 1 884 790 aláírást gyűjtöttek össze az ügy érdekében.


Az európai polgári kezdeményezésről


Az európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy 1 millió, legalább hét különböző országban élő uniós állampolgár jogalkotási javaslatot tegyen az Európai Bizottság hatáskörébe tartozó kérdésekben.


A kezdeményezés szervezőinek, akiknek legalább hét különböző tagállamban kell élniük, egy évük van a szükséges aláírások összegyűjtésére, melyeket a tagállamok illetékes hatóságai hitelesítenek.


A sikeres kezdeményezések szervezői ezt követően egy európai parlamenti meghallgatáson ismertetik a kezdeményezést, amelyet követően az Európai Bizottságnak három hónapja van arra, hogy megvizsgálja a kezdeményezést, és döntsön annak sorsáról.


Az első meghallgatás február 17-én


A február 17-i parlamenti meghallgatást a környezetvédelmi szakbizottság szervezi a petíciós, a fogyasztóvédelmi és a fejlesztési szakbizottsággal közösen. A meghallgatáson az EP-képviselők mellett Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke is ott lesz.


Február 10-én az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos eddigi tapasztalatokat vitatta meg az EP petíciós szakbizottsága. A képviselők általában véve sikeresnek tekintették a kezdeményezést, bár szerintük akadnak még gyenge pontok. Például az, hogy tagállamonként változó, hogy milyen adatokat kell szolgáltatniuk a kezdeményezés aláíróinak. Elhangzott, hogy hasznos lenne létrehozni egy olyan interaktív weboldalt, ahol a könnyen meg lehetne osztani az ötleteket a lehetséges kezdeményezésekről, és a más országokban felmerülő témákról.